Starosta Prahy 1 slavnostně otvírá ulici, inspirovanou Rychlými šípy. Jak by asi o veřejných zakázkách rozhodoval Mirek Dušín?

Starosta Prahy 1 slavnostně otvírá ulici, inspirovanou Rychlými šípy. Jak by asi o veřejných zakázkách rozhodoval Mirek Dušín? Zdroj: Isifa / Lidové noviny / Viktor Chlad

Kmotrové z Prahy 1 řádí i před předáním moci. Kde je nová ODS?

To bylo před komunálními volbami i po nich řečí, jak se ODS, která dvacet let vládne v Praze a většinou i v jejích městských částech, očišťuje, jak nastupují nové tváře. Jenže staré tváře destruují metropoli do poslední chvíle. Příkladem je Praha 1.

Přestože už je po volbách a nové zastupitelstvo první městské části se poprvé sejde 30. listopadu, staří kmotři „dodělávají“ svoji práci. A někdy podívají skutečně „pozoruhodné“ výkony.

 

V posledních týdnech například vedení radnice Prahy 1 v čele s Filipem Dvořákem (i kvůli jeho podezřelým aktivitám dostala ODS v tomto obvodu v říjnu ve volbách jen 22 procent, před čtyřmi lety to bylo 39 procent) minimálně devětkrát změnilo nájmy na dobu určitou a mnohdy prodloužilo smlouvy až do roku 2018. Například i pro galerii Olgy Dvořákové, což je manželka (jaké to překvapení!) dosluhujícího starosty. Když se někdo dobře „narodí“ jako paní Dvořáková, tak mu radnice podobné prostory i zrekonstruuje za obecní peníze. Stalo se a stálo to šest až sedm miliónů.

 

 

Radnice Prahy 1 ještě před předáním moci také například sebrala investiční peníze několika základním školám (na klimatizaci, sociální zařízení, hřiště či vytápění) a dala je na „rekonstrukce datových sítí ve školních zařízeních“. To dělá přes tři milióny. Přes IT se totiž dají dobře „vydolovat“ peníze. To se ví v každé firmě. Podobně radnice schválila rozpočtový převod z kapitoly Kultura a granty na kulturu na oblast Vnější vztahy. Pod tím se skrývají aktivity, které skoro nikdo nechápe a občanům nijak nepomáhají. Bylo vypsáno i 16 pronájmů na nebytové prostory a další záměry.

 

Popis všech možných nepravostí včera zveřejnila strana Věci veřejné, která bude v nové koalici s TOP 09 a ČSSD vládnout v Praze 1. Ovšem ani noví zastupitelé nevědí, co je vlastně čeká.

 

„V jakém stavu přebereme radnici Prahy 1, ještě nevíme. Existuje mnoho indicií, že to může být v mnoha směrech stav velmi neutěšený,“ říká k situaci v centru hlavního města Kateřina Klasnová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a zastupitelka Věcí veřejných v tomto městském obvodu. „Audity prokázaly už před volbami vážné nedostatky v hospodaření, v zadávání zakázek či v evidenci pohledávek a plateb,“ dodává i budoucí nová místostarostka Jana Pařízková, která je také ze strany Věci veřejné.

 

Například před několika lety měla Praha 1 k dispozici tři miliardy z různých privatizací, teď z nich zbylo kolem 700 miliónů korun. Kam se miliardy poděly. Byly rozpuštěny v rozpočtu, který se v posledních letech zvyšoval bez ohledu na zisky. Navíc příští týden má být známý výsledek arbitráže, již vede společnost Severní nemovitostní s Prahou 1 o miliardu korun. Pokud uspěje, bude tato městská část v podstatě „vytunelována“. Přitom kvůli půdním vestavbám už tato část metropole přišla ve sporech o stamilióny kvůli špatně sepsaným a nevýhodným smlouvám.

 

 

Výčet hříchů kmotrů z Prahy 1 je ale téměř „nekonečný“. „Pokud nové zastupitelstvo zjistí porušení zákona, budeme chtít pohnat některé lidi k trestní zodpovědnosti,“ říká Kateřina Klasnová. Zda se to podaří, to jen uvidíme, protože zatím byla většina podobných záležitostí v Praze 1 zametena pod koberec.