Christian Wulff

Christian Wulff Zdroj: Wikipedia.org

Německý prezident nechce zasahovat do diskuze o vyhnání sudetských Němců. Ale zasahuje

Ministr Dobeš plánuje na školách povinnou etiku, podle nového nařízení vlády nemusíme do domu pustit kominíka, aby nám vyčistil komín, a soud by měl rozhodovat spravedlivě.

 

Německý prezident Wulff slíbil, že do české diskuse o vyhnání sudetských Němců nebude zasahovat. Je to velmi pěkné a rozumné rozhodnutí, bohužel neuskutečnitelné, protože už do ní zasáhl, a to nešťastně. Německý teror za války a český teror po válce se srovnávat dá, a srovnání je velmi plodné. A dělá to i Wulff a Klaus, oba říkají, německý teror byl obrovitě větší. Je přitom něco jiného, když to říká Wulff, a něco jiného, když to říká Klaus. To je první věc. A druhá: pokud nám německý prezident – jistě nechtě – chce tímto způsobem fakticky poskytnout odpustky za vyhnání Němců, a hradní tisková lobby (např. Daniel Kaiser dnes v LN), se už raduje (jen to prý přišlo velmi opožděně, drzost je naše silná stránka), je třeba říci, že rozumní lidé tu o ně nestojí, protože jsme dospělí a dokážeme se se svou minulostí vyrovnat i bez toho. Zkrátka, je to, jak se s oblibou v českých oficiózních kruzích říká, „kontraproduktivní“. (Pozn. na okraj: v LN otiskli na straně 4 hezkou ilustrativní fotku: přísný Klaus pucuje vstřícného Wulffa. Nebylo by možné vyrazit z Němců zase nějaké prachy? Omluva bez odškodnění je něco jako nealkoholické pivo, ne?)

 

 

Soudní znalec z oboru kominictví vysvětluje v dnešní MfD Waltru Komárkovi, že podle nového nařízení vlády nejsme povinni vpustit do domu kominíka, aby nám komín vyčistil. Jen pokud by se něco stalo, poneseme na to plnou zodpovědnost. Karel Steigerwald si dal tu práci a spočetl, že v naší vlasti je celkem 1518 diplomovaných komeníků, kdežto komínů je 2,5 milionů, takže přepočtem má jeden kominík na 1 komín cca 8-12 minut času tak říkajíc hrubého (v případě, že by za účelem prohlídky a čištění byly všechny komíny soustředěny tak říkajíc na jedno místo). To je tak mimořádná koncentrace úředního alibismu, že by zasloužila bobříka vyčůranosti na tento měsíc (vyznamenaným by měla být vláda, která nařízení vydala, bohužel nemám čas ani chuť to nařízení shánět a studovat, znám ho vlastně jen z druhé ruky). Princip „v podstatě nemůžete dělat nic a odnesete si všechno“ je natolik plodný a má u nás takovou tradici, že by se měl octnout na standartě prezidenta republiky.

 

Řidič, který údajně vytlačil z dálnice auto a málem zabil dva lidi, dostat pět let natvrdo, rozsudek není pravomocný (odvolal se). Trest je označován za průlomový, rozsudek za exemplární. „Je to skvělý signál pro všechny slušné řidiče, kteří po silnicích jezdí,“ prohlásil státní zástupce. Úlohou soudu není vysílat signály, ale rozhodovat spravedlivě. Považuji za velmi pozitivní, že o případu bude jednat odvolací instance, jen proto, že se mi zdá, že v případech, jako vystřižených pro lidi, kteří jsou vždycky hned se vším hotovi (mám na mysli veřejnost, ne soudce), je zásada „dvakrát měř“ velmi na místě.

 

 

Ministr Dobeš plánuje na školách povinnou etiku (od září je volitelná). Etika je pro mne neodmyslitelně spojena se Starým a Novým Zákonem (přičemž to, co obsahují, není jen a v prvé řadě etika). Etika an sich neexistuje. Totiž etika multikulti a v rámci politické korektnosti.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/