Zeměkoule

Zeměkoule Zdroj: NASA

Šest set padesát miliónů na zkoumání změny klimatu v Česku. Nejsou to vyhozené peníze?

Čeští vědci se mohou radovat. Dostanou z operačního programu EU až 650 miliónů korun na unikátní výzkum o globální změně klimatu. Václav Klaus na Hradě jistě zvedá obočí, co to je za nesmysl. Nesmysl to sice není, ale je otázkou, zda se po podobném výzkumu změní situace. Lépe řečeno: Čemu to bude sloužit?

Ministr školství Josef Dobeš v úterý 23. listopadu podepsal šestisetpadesátimiliónovou dotaci na výzkum dopadů klimatických změn, jenž se jmenuje CzechGlobe. Je to u nás první projekt, který se bude zabývat výhradně globální změnou klimatu a jejími dopady na lidský život ve všech jeho oblastech. O výzkum, jenž potrvá několik let, má údajně zájem americká NASA či Météo-France. Podle zprávy ministerstva projekt „vznikl jako reakce na silnou společenskou poptávku řešit problematiku globální změny klimatu a plnit mezinárodní závazky, které Česká republika v této oblasti přijala“.

 

 

Český vědecký tým doplněný o mezinárodní kolegy bude v rámci CzechGlobe sledovat výměnu CO2 mezi ekosystémy a atmosférou, zkoumat geologické a hydrologické cykly, v laboratorních podmínkách simulovat nárůst CO2 v atmosféře a zkoumat jeho dopady na rostliny a také vytvářet regionální scénáře změny klimatu.

 

Jenže 650 miliónů, to jsou ohromné peníze. Že probíhá na planetě určitá klimatická změna, tvrdí mnoho expertů. Není ani první, ani poslední. Počátkem 70. let minulého století například vycházely i v odborných časopisech články, že přichází na severní polokouli jiná klimatická změna – velmi studené období. Vědci nabádali vlády, ať, proboha, něco dělají. Jenže nová „doba ledová“ nakonec nepřišla …

 

Teď už ale prý máme jistotu, že jiná klimatická změna je tu. Bude se vyznačovat velmi vrtkavým počasím, náhlými změnami, vyššími teplotami. Je to ale skutečně jisté? Budeme to tvrdit i za deset či dvacet let?

 

 

Největší zvláštnost na možné klimatické změně je, že současný, moderní člověk znejistěl ve své víře. Pořád si myslí, že všechno má být tak, jak chce on. Bláhově se domnívá, že poručí přírodě (to chtěli v Sovětském svazu a dnes po tom touží v Číně, ale nějak to nedopadlo a nedopadá …). Stačí se přitom jen za změněných podmínek chovat jinak.

 

Dovede nás ale k tomuto poměrně jednoduchému poznání výzkum za 650 miliónů? Až vše budeme znát a vše vyzkoušíme, budeme se chovat jinak? Ani náhodou.