Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma Zdroj: Tomáš Tesař

Zdeněk Tůma: Další podfuk letošních voleb?

I když to tak po nočním čínském bufetu ODS s ČSSD nevypadá, vyhrál volby v Praze lídr Top 09 Zdeněk Tůma. Ten si teď chce hledat práci mimo magistrát. Bude to jen další podfuk těchto voleb.

„Něco dělat musím, zastupitel není full time džob, to není poslanec,“ řekl Tůma serveru Aktuálně.cz. Pravda, není. Pokud někomu neprokážete užitečnou službu, za níž vás nechá velkoryse parazitovat v radě městského podniku, což výjimečně ovládá například šéf pražské ČSSD a tichý milionář Petr Hulinský, anebo pořádně nekradete, je zastupitelský džob opravdu spíš občanské hobby - dost nelukrativní vyhlídka. Na něco takového musíte být buď zelený, nebo Tomáš Halík.

 

Jenže Pražané nedali exguvernérovi ČNB třicet procent hlasů, aby si šel hned po volbách hledat lepší práci; takovým lidem dáváme pod pět procent hlasů, případně o něco víc v Praze rozdělené ODS. Ostatně zeptejte se třeba Jany Bobošíkové nebo Miloše Zemana. Tůmovi lidé dali hlas na celé čtyři roky, protože věřili, že Praha teď někoho jako on celé čtyři roky potřebuje.

 

 

A zvlášť po zmíněné noční baště ve vinohradské nemocnici, s níž se můžete cítit bezpečně právě jen v nemocnici. Nebo v těle Borise Šťastného, sympatického šéfa pražské ODS.

 

Tůmu si sice přálo nejvíc voličů jako pražského primátora, to ale neznamená, že si ho nyní nepřejí i jako full time lídra opozice. Navíc právě Tůma požívá u znechucené veřejnosti výjimečný bianco kredit ohroženého politického druhu, který ještě nestačil nic ukrást. A podobně v médiích, kde ho stále ještě milují. Zahodit to vše je zločin.

 

Navíc jako Pražana mě dost děsí představa, že spolek kleptomanů z ODS a ČSSD, který začal odhazovat předvolební sliby už druhý den po podpisu ostudného cáru papíru, teď budou kontrolovat komunisti. Když se ti naposled pustili do politické kontroly, skončilo to šibenicí, JZD a největší krádeží na světě.

 

 

Neříkejte mi, že šéf Top 09 Miroslav Kalousek nenajde v partajní pokladně pár pětek, aby Tůma mohl být full time lídrem pražské opozice. Ano, vím, že si teď před námi hraje na skrblíka, co přestal chodit do kostela. Třeba na obraně ale náměstkoval docela dlouho, ne?