Pan X

Pan X Zdroj: Jan Ignác Říha

Se sviněmi si poradím i v politice, říká nový předseda lidovců

Návrat do Poslanecké sněmovny, nesocialistická alternativa liberální bezohlednosti a pravicový politický střed se sociálním akcentem. Tak by měli podle nového, v sobotu zvoleného předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, vypadat „noví lidovci“. Zatím široké veřejnosti a ve vysoké politice neznámý třiatřicetiletý veterinář a tajemník pardubické krajské organizace lidovců, začal pěkně od podlahy.

Místo předsedy získal hned v prvním kole volby, kdy dostal až 280 ze 425 hlasů. Na sjezdu strany ve Žďáru nad Sázavou tak smetl dosavadní úřadující předsedkyni Michaelu Šojdrovou, která měla pouze 84 hlasů. A lidovci si pak do vedení zvolili i další nové tváře.

 

 

Bělobrádek na sjezdu také „zaperlil“ jedním výrokem. „Pocházím z řeznické rodiny a pracoval jsem na jatkách. Prošla mi rukama spousta dobytka i sviní a věřte, že si s nimi poradím, kdybych se s nimi potkal i ve vysoké politice,“ řekl a rozesmál i pobavil delegáty.

 

Také sympaticky a správně přiznal, že trpí vážnou nemocí, která by ho však neměla výrazněji omezovat ve funkci. „Mám roztroušenou sklerózu, ale mohu procházet plnou zátěží, zákaz pobytu mám pouze v infekčním prostředí,“ vysvětloval Bělobrádek. Stejnou chorobu měl například bývalý významný člen ODS a v první polovině 90. let exministr zahraničních věcí Josef Zieleniec, ten ale o ní veřejnost v době výkonu funkce veřejnost neinformoval.

 

 

Na sjezdu lidovců často také zaznívalo, že Pavel Bělobrádek by se mohl stát „novým Josefem Luxem“. Ten byl předsedou lidovců (v letech 1990 až 1998) a jedním z nejvlivnějších českých politiků po listopadové revoluci. Možná to byla náhoda, ale Luxe si lidovci zvolili do svého čela na stejném místě – ve Žďáru nad Sázavou.

 

Zda se lidovcům podaří vrátit na politické výsluní, to se jen uvidí. Ale mají jako tradiční politická strana vybudovanou pevnou strukturu, solidní zázemí v mnoha regionech a při současném velmi rozpačitém výkonu Věcí veřejných, mohou právě tuto stranu příště vytlačit ze sněmovny. Navíc se zdá, že do svého vedení si zvolili neokoukané a nezkompromitované lidi, kteří mají šanci získat důvěru voličů.

 

 

Možným problémem je zákaz pobytu předsedy Pavla Bělobrádka v infekčním prostředí. Protože vysoká česká politika je mimořádně infikované prostředí a nový šéf lidovců v ní potká hodně zvířat, které „zpracovával“ na jatkách…