EU

EU Zdroj: ČTK

Evropské řeckotřesení. Rakousko váhá s pomocí Řecku

Deficit loňského řeckého státního rozpočtu byl 15,4 procenta HDP. Eurostat tímto novým číslem poněkolikáté revidoval schodek směrem vzhůru. Ihned poté oznámilo Rakousko, že se přidává ke Slovensku a další část pomoci už Řecku nepošle.

 

Řekové totiž zřejmě nebudou s to dodržet domluvené tempo snižování schodku tak, jak to pomoc eurozóny vyžaduje. Rakousko sice následně obrátilo a vyplacení své části slíbilo na přelom roku. Ve vzduchu ale zůstává otazník, zda jen nečeká na další čísla, po kterých by již odmítnout mohlo definitivně.

 

 

Mezitím se Evropská unie vydala na cestu rozpočtového provizoria. Státy se totiž nedomluvily na rozpočtu na příští rok. Nejdřív vedly spor s europarlamentem o celkové výši výdajů – parlament chtěl větší zvýšení. Nakonec se nedohodly na tom, jak se dohodnou – parlament souhlasil s nižšími výdaji, ale za podmínky přítomnosti europoslanců u vyjednávání o rozpočtu, s čímž některé země nesouhlasily (Parlament na to nemá nárok). To vše se děje za platnosti Lisabonské smlouvy, která měla Unii učinit akceschopnější.

 

Zatímco rozpočtové provizorium zažije Evropská unie vůbec poprvé, už pošestnáctě v řadě Evropský účetní dvůr odmítl schválit hospodaření EU za uplynulý rok. Důvodem jsou především dotace. Například ty zemědělské často končí na golfových hřištích či fotbalových trávnících. Fakt, že auditoři ještě nikdy hospodaření EU neschválili, Unii evidentně nevadí. Naopak mluví o dobrém výsledku, neboť účetní dvůr konstatoval, že se hospodaření zlepšilo a „podezřelých“ je zhruba už „jen“ 150 miliard korun, tedy pět procent unijního rozpočtu.

 

 

Do toho všeho pak stejně jako v Řecku začíná být těžko i v Irsku. Kvůli příliš rozsáhlému úvěrování tam mají banky takové problémy, že jejich sanace ze strany vlády zvýší schodek letošního rozpočtu Irska nad 30 procent. Irsko tak bude letos jednoznačným rekordmanem EU. Přes oficiální prohlášení, že stát o finanční pomoc nepožádal, probíhají už mezi Irskem, Bruselem a Mezinárodním měnovým fondem intenzivní rozhovory.

 

Během nadcházející zimy tak bude v Evropě ještě pořádně horko.