Boris Šťastný, Petr Nečas, Bohuslav Svoboda

Boris Šťastný, Petr Nečas, Bohuslav Svoboda Zdroj: Tomáš Tesař

Čtyři zločiny ODS. Zrada voličů i nárůst vlivu extrémistických stran

Pražská ODS spáchala svou mesaliancí se sociálními demokraty hned čtyři zločiny na voličích, občanech a na České republice jaksi všeobecně. Následkem těch zločinů už po příštích volbách ódeska nejspíš nebude v Parlamentu - zato tam zasednou náckové.

 

První zločin, který koalice na pražském magistrátě znamená, je totální zrada voličů ODS. Značná část z nich totiž volila ódéesku právě proto, že chtěla volit co nejdůsledněji PROTI sociálním demokratům. Je samozřejmé, že všichni tito voliči už nikdy takovou chybu, aby volili modré ptáky, kteří je s chutí při nejbližším dělení moci zradí, neudělají - už nikdy v životě ODS volit nebudou. Tím de facto ODS zanikne nebo alespoň úplně ztratí vliv.

 

 

A to je druhý zločin, který byl pražskou koalicí spáchán. Modrou partaj volila řada slušných lidí, kteří přes všechny excesy jednotlivých ódéesáků pořád ještě doufali, žé pravicová politika má smysl. Všichni tihle lidé zradou - a následnou předvidatelnou marginalizací strany - přijdou o politickou stranu, které léta dávali hlas.

 

Třetí zločin spáchaný pražskou koalicí je nárůst vlivu extremistických stran, který nastane po příštích volbách. Lze předpokládat, že se velká část zrazených voličů ODS - a pravděpodobně i ČSSD - raději přikloní k extrémům, než ke standardním politickým stranám, které je - jako v Praze - standardně zradí. Díky pražské koalici tedy budeme mít v příštím Parlamentu více komunistů a nejspíš i nácky.

 

 

A konečně poslední, nejhorší dopad, který pražská koalice bude mít, bude masivní pokles zájmu mladých voličů o volby a pokles důvěry v demokracii vůbec. Vždyť - jak pražská koalice ukazuje v úplné nahotě - ať už volíte vpravo, nebo vlevo, oni se vždycky nakonec mezi sebou dohodnou a budou krást spolu. Tak proč chodit volit?

 

Je dobře, že po magistrátní mesalianci už ODS nezvolí z jejích tradičních voličů nikdo. Takový politický zločin, jaký v Praze ódéesácii spáchali, má být po zásluze potrestán. Škoda jen, že nedůvěru v demokracii neodskáčou jen ódéesáci, ale celá země.