Jste rošťáci, vzkázal Tůma ODS

Jste rošťáci, vzkázal Tůma ODS Zdroj: Tomáš Tesař

Volby na pražský magistrát fakticky vyhrála ČSSD

ČSSD vítězná - takový je nakonec výsledek nejpodivnějšího vyjednávání o sestavení nové pražské „vlády“. Jaké byly jeho rysy?

 

Nejdůležitějším rysem povolební situace bylo, že TOP 09 ani ODS spolu nechtěly vládnout v koalici, ale byly k tomu tlačeni veřejností. Proto se hodně hrálo o příběh, tedy o interpretaci toho, proč to s tím druhým nejde. Jako další faktor působila stížnost na regulérnost voleb, takže nikdo nechtěl otevřeně označit svoje preference, protože „co by, kdyby“, což by mohlo před případnými novými volbami vytvořit úplně jinou politickou atmosféru.

 

 

Dalším momentem bylo, že centrální vedení ODS, ale především TOP 09 si výsledek vyjednávání o podobě pražského magistrátu spojovalo s úspěchem i na celostátní úrovni. Všechny tyto zájmy se vzájemně vyvažovaly a popíraly a výsledkem je obrovský úspěch ČSSD. Proč?

 

 

Na základě čtyřtýdenního sledování jsem přesvědčen o jednom: TOP 09 i ODS chtěly za partnera ČSSD, ale z výše uvedených důvodů (ohledy na veřejnost, možnost předčasných voleb, celostátní apely) chtěly tento svůj záměr co nejdéle tajit. Fakticky se to ovšem ukázalo během utajených vyjednávání obou pražských skupin. TOP 09 odmítala brát na vědomí změnu poměru sil uvnitř vyjednávacího týmu, tedy, když si Bohuslav Svoboda ultimativně vynutil, že v radě nebude za občanské demokraty nikdo ze staré sestavy (Blažek, Klega, Richter a další). Namísto, aby to TOP 09 přivítala a přišla se vstřícnější nabídkou, trvala na původním návrhu, že si nechá místo primátora, plus většinu v radě, plus tři nejdůležitější resorty (finance, dopravu, územní rozvoj).

 

 

Kdyby krátce po regionální radě ODS, kde Svoboda provedl převrat a zbavil se tváří z bémovské rady, přišla TOP 09 s velkorysejší nabídkou, těžko se z toho mohl vyjednávací tým ODS, minimálně před veřejností a lidmi z regionální rady ODS, vyklouznout. Namísto toho se pražské vedení v čele s Tůmou nechalo zatáhnout na tiskovou konferenci s celostátními politiky a dalo dramatické prohlášení o „kartelu moci.“ Den po převratu v ODS to nebylo naprosto namístě.

 

Ale v tom je právě ten vtip: TOP 09 koalici nechtěla a hledala „příběh“ o tom, proč to nejde. ODS to také nechtěla a útoky ze strany TOP 09 jen uvítala a tématizovala je. Následoval minulý víkend, během něhož TOP 09 navrhla ČSSD nejvelkorysejší nabídku, jakou kdy vítěz voleb udělal třetímu v pořadí. Hovořilo se o paritě v radě, návrhu na „držbu“ dvou ze tří strategických resortů atd. ODS v panice zareagovala stejně a do banku dala stejný vklad. Výsledkem je rada rozdělená 5 ku 5, plus jeden dosud uvolněný resort, což při většině jednoho hlasu v zastupitelstvu dává málo možností k manévrování a vládnutí.

 

Vzhledem k výsledku voleb se také jedná o nadreprezentativní zastoupení ČSSD ve vedení města. ČSSD se po měsíci zdánlivé odstrčenosti objevila v centru pozornosti a její zisky se nedají srovnat s ničím, v co mohla ještě před měsícem doufat. Trochu se v tom zrcadlí budoucnost české pravice: její rozdělení povede k ziskům levice. Podobně jako na centrální úrovni v letech 1998-2002. Ale to už je jiný příběh.