Příště už si Kuś zřejmě koupí celý Český Těšín – SOS

Příště už si Kuś zřejmě koupí celý Český Těšín – SOS Zdroj: Tomáš Tesař

Zrušené volby v Českém Těšíně: Znovu a hůř?

Komunální volby v Českém Těšíně se budou opakovat, kvůli kupčení s hlasy je zrušil soud. Potud dobrá zpráva. Problém je, že proběhnou podle stejného zákona a se stejnými lidmi.

 

Spolek bývalého agenta StB Mariána Kuše nazvaný SOS pro Český Těšín, což není ironie, vzal volby od podlahy i na Česko - ráj volebních podvodů: ve městě si od voličů nakoupil tolik hlasů, že i bez kampaně skončil k překvapení svého šéfa druhý, těsně za vítěznou ČSSD. Voliči, z nichž někteří považují volební právo za stejné zboží jako lahev piva, mu prodali přes devatenáct procent hlasů. Krajský soud uznal, že něco takového jeho trochu moc i na bývalou metropoli pašované kořalky, a vzkázal voličům i stranám, že takhle ne. Problém je, že k novému hlasování půjdou úplně stejní voliči i strany, navíc podle stejně špatného zákona. Ten totiž politici a právníci, vždy velmi nebezpečné spojení, zřejmě nepsali pro politicky stále balkánské Česko, takže nákup hlasů explicitně nezakazuje.

 

 

V Těšíně se proto obávají, že Kuš, mistr podvodů, v nových volbách klidně vyhraje. Stačí, aby se nelekl, což ani nebývá jeho styl. Volební hlas mu totiž neprodávali hlavně Romové a sociálně slabší, jak stále opakují média; v mnohem větší míře se ho za pár stovek rádi zbavili lidé, které máme tendenci označovat buď za „běžné“, případně „normální“. Své volební právo dokonce nenávidí natolik, že Kušova férová nabídka nestačila občanské poptávce; po městě prý chodili naštvaní lidé, jimž z volebního hlasu nezbylo nic než – volební hlas.

 

Ale možná jsem jen zbytečně skeptický a prostě jsme znovu (a pokolikáté už!) předběhli svět. My Češi obvykle nepatříme k nejlepším obchodníkům na světě, ostatně podívejte na většinu politických korupčních afér: kde je nějaký styl, rafinovanost a diplomacie? I takový politický matador jako Martin Barták si měl o milióny říct přímo americkému velvyslanci…. Z demokratické politiky ale dokážeme vytřískat tolik jako málokdo. Mnozí z těch, kteří nyní v mnoha městech prodali různým stranám svůj volební hlas, už předtím – a klidně i několikrát - prodali jiným stranám své jméno, to kvůli členské základně. A všichni bývají spokojení!

 

 

Snad nadešel čas přestat se po vzoru prezidenta Václava Klause stydět za národní originalitu a vepsat prodejnost jmen i hlasů do ústavy. Tentokrát už ale přesně, i se sazbami za jednotlivé volby. Být zastupitelem v Těšíně totiž není jako sedět na magistrátu v Praze. A sedět na magistrátu v Praze zase není jako sedět ve Sněmovně. I když: jak zde právě ukázali noví koaliční spolupachatelé ODS s ČSSD…