Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Končící poslanci berou nesmyslné odstupné. Mandát mají na dobu určitou

Čeští poslanci si to umí skutečně užít. Berou příplatky na nejrůznější věci, nechávají si platit kanceláře v místě zvolení (peníze ale jdou oklikou buď do jejich kapes či do kapsy strany), jezdili zadarmo městskou dopravou, brali dvojnásobné diety na zahraničních cestách. Jak kdysi řekl Jiří Paroubek (když vysvětloval svůj plat): „Kdo z vás to má?“. A berou také odstupné, když jim vyprší mandát. To je už zcela nepochopitelné, protože voliči si je najali na přesně určenou dobu.

V jiných zaměstnáních to možné samozřejmě není (pokud tedy nemáte domluveného takzvaného zlatého padáka) a nelíbí se to ani současnému ministrovi práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi (TOP 09), který k tomu říká: „Zaměstnanci, kteří mají smlouvu na dobu určitou, také nedostávají žádné odstupné.

 

 

Nejvíce z končících poslanců dostala někdejší místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová (ODS), a to 562 000 korun (výška odchodného se vypočítá podle platu ve funkci a tu má skoro každý poslanec a poslankyně alespoň v nějakém výboru či komisi). Třeba Libor Ambrozek (KDU-ČSL), který si údajně na svůj desetimilionový dům „našetřil“ (to je skutečně ta nejhloupější výmluva) i z poslaneckých náhrad, si odnesl 415 000. Přitom má až čtyřicetiprocentní absenci při hlasováních. Nejabsurdnějším případem je pak Evžen Snítilý zvolený za ČSSD (ano ten, co podezřele zkolaboval při prezidentské volbě v roce 2008 a umožnil tak zvolení Václava Klause). Dostal odstupné 360 000, ale absentoval až v 63 procentech případů. To už je skutečně podvod na voličích. Monika Hašková (ODS) byla jako náhradnice poslankyní pouze od 15. 9. 2009 do 3. 6. 2010. Přesto dostala odstupné ve výši 295 000. Celkem získali zákonodárci z volebního období 2006 až 2010 přes 38 milionů korun.

 

 

Netvrdím, že by poslanci a poslankyně měli mít malý plat. Naopak. Ale má to být jednotný příjem, do kterého nejsou schovávány nejrůznější položky, které nemá veřejnost možnost vidět. A hlavně, nastupují do práce na přesně určenou dobu. Proč tedy ještě odstupné? Je z mnoha pohledů nesmyslné.