Martin Barták

Martin Barták Zdroj: Isifa.com

Korupční kauza Barták: Američané promluvili, ale mnohé nevysvětlili

Náměstek ministra financí a bývalý ministr obrany (předtím na stejném úřadu náměstek) Martin Barták podle deníku MF Dnes nabídl zástupcům firmy Tatra úplatek, aby vyřešil některé problémy při prodeji jejich vozů české armádě. Alespoň to naznačují rozhovory s někdejším velvyslancem USA Williamem Cabanissem a šéfem americké větve Tatry Duncanem Sellarsem. Otázkou je, proč si na možné korupční jednání vzpomněli až teď a jejich odpovědi vyvolávají i tyto otázky:

1. Nejzvláštnější na celém případu je, že ani Cabaniss, ani Sellars si nemohou vzpomenout na to nejpodstatnější – o kolik že si Barták měl říci. Vzhledem k tomu, že od schůzky (uskutečnila se v únoru 2008) neuplynulo tolik času a že se mělo jednat v řádech o miliony dolarů, je to podivné. Cabaniss říká: „“V jednu chvíli řekl, že za určitý obnos peněz – přesnou sumu si nepamatuji – by problémy mezi Tatrou a Pragou mohly být vyřešeny.“ A Sellars: „…náměstek navrhoval, že za určitý obnos, vy výši milionů…nepamatuji si přesně číslo…“ To, co si ale člověk pamatuje téměř jistě a téměř vždy a nejdéle, jsou právě částky. V tomto případě není uvedena.

 

2. Oba Američané dále tvrdí, že údajnou korupční nabídku neohlásili, protože nevěřili, že by to nějaké orgány v Česku vyšetřily. Dnes podle všeho už věří. Ale komu? Jakým orgánům? Copak se změnila od února 2008, kdy se schůzka odehrála, policie, soudy, státní zástupci? Nikoli.

 

3. Proč američtí zástupci Tatry o věci hovoří až poté, co jejich zboží bylo české armádě dodáno a už jejich obchod nic nemohlo ohrozit? Proč to neudělali hned? Báli se, že přijdou o kšeft?

 

 

4. Proč zástupci Tatry neodsuzují fakt, že vláda socialisty Vladimíra Špidly schválila v květnu 2004 nákup jejich vozů Tatra bez soutěže? Vždyť pořád říkají, že chtějí transparentní výběrová řízení a tendry.

 

Tyto otázky, na které neznáme (a pochybuji, že někdy budeme znát) odpovědi, samozřejmě nic nevypovídají o tom, zda Martin Barták nabídl Američanům úplatek, či nikoli. O tom ať rozhodne vyšetřování. Pokud tedy nějaké bude.