Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomáš Tesař

Václav Klaus: Nejlepší lobbista za Rusko v ČR

Pokračují jednání o pražské koalici, TOP 09 jedná už i s ČSSD, definitivně rozhodnuto není ještě nic a Václav Klaus lobbuje za zájmy Ruska v oblasti „jádra“.

Městský soud v Praze zamítl stížnost na regulérnost voleb do pražského zastupitelstva. Jednání o pražské koalici mohou tedy pokračovat. Nyní už jedná i TOP09 s ČSSD (a ODS jí vytýká, že dává „dumpingové“ nabídky). Všeobecně se předpokládá, že vznikne koalice ODS – ČSSD, není však ještě definitivně rozhodnuto. V tuto chvíli začalo záležet na tom, s kým se dohodne nejslabší hráč, ČSSD. To je zatím vrchol politické obratnosti rozhádané pravice, vybírá si ČSSD. Je mi líto, ale katalyzátor rozhádanosti je předseda ODS Nečas – respektive každému, kdo to sleduje z odstupu, se to tak musí jevit. Tématu koalice v Praze se týká naše dnešní glosa.

 

Místopředseda Nejvyšího soudu Kučera elegantně vyběhl se svými pronásledovateli, kteří se ho pokusili postavit na morální i profesní pranýř ve věci Čunek. Jde o to, že odejde do důchodu tak říkajíc bez poskvrny a až do svého penzionování, o něž požádal, bude mít svou dosavadní agendu. Jde o pár měsíců, ale stejně je to dosti povedené. Ministr Pospíšil by rád situaci řešil zvláštním zákonem (ten stávající opravdu není dokonalý, ministrovy sankce vyznívají do prázdna), ale protože by zákon měl být tak trochu šitý na míru dnešnímu případu dr. Kučery, nepůsobí to zvlášť líbivým dojmem. Nezdá se mi, že by česká justice neměla dnes důležitější starosti než vymáchat dr. Kučeru v blátě (jeho postupu v případu Čunek se nechci zastávat). Připadá mi to trochu dětinské.

 

 

Ruská federace získala v ČR už dávno významného lobbistu, totiž prezidenta Klause. Teď lobuje v „jádru“. Ruská federace má u nás zájmy zejména v souvislosti s Temelínem, prezident Klaus má zase zájmy tak říkajíc globální, pokud jde o omezování svobody trhu a pokusy o „globální vládnutí“ (o to Rusko nikdy neusilovalo, že, je velmi povedené vybrat si za spolubojovníka v oboru vegetariánství šavlozubého tygra). Klaus pronesl i pár kritických (a nejspíš věcných) výtek na adresu transformačního procesu v Rusku, je jen otázka, zda přitom nejde v některých případech o výtku hrochovi, že se nenaučil létat (a mimochodem, když mluví o nedostatku transformační vize v Rusku, neznamená to náhodou, že tam neexistovaly poněkud nadnesené představy o kapitalismu, které by měly charakter všeobecně sdílené ideologie a jejichž základní notou by bylo „zbohatneme všichni, kdo budeme jen trochu chtít? To by mluvilo ve prospěvh Rusů). Text končí věštbou hodnou kněžny Libuše. Svět se dělí na tři celky (zajímavá podobnost s Orwellowým 1984), z nichž jeden upadá a je odsouzen k zániku, protože zavrhl myšlenky svobodného hospodářství (Evropa), druhý je na tom krapet lépe a nelze ho rovnou zatratit (USA), skutečnou naději má ten třetí (Země BRIC, tj. Brazílie, Rusko, Indie a Číny), kterému český prezident věští velkou budoucnost. Je to jen jedna z mnoha v Evropě běžných romanticko-utopických vizí, postavená na kultu prostého a jednoduchého životního stylu (hulvát by řekl primitivismu; když si odmyslíme ekonomickou polévku, vyjde nám z toho něco jako Johann Gottfried Herder). Přitom těžko si představit, že by někdo mohl dospět k trvalé prosperitě tím, že nebude dodržovat dohody (zčásti protože nemůže, zčásti protože nechce) a zato bude, kde se mu to hodí, fixlovat (to zase připomíná Vladimíra Iljiče Lenina, ještě že ho Klausovi v Moskvě nezkompostovali. Měl by se mu jít poklonit). Kromě této věštby ještě Klaus jednal s Putinem – o dostavbě Temelína. Byla to soukromá návštěva, a tedy i soukromý pokec (co je prezidentovi do toho?). Jinak mne jímá hrůza, co náš stařičký prezident ještě ve svém rusofilském nadšení do roku 2013 natropí. Snad už nestihne to nejhorší, a modleme se, aby ho nahradil někdo rozumnější. Bude to ovšem velmi těžké.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/