Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: Tomáš Tesař

Magistrátní divadlo pokračuje. Jenom loutky budou jiné

Městský soud v Praze zamítl stížnost malých stran na způsob voleb, bývalý předseda ČSSD se zapojil do volební kampaně kolem předsedy strany. Dle průzkumu by v současné době ČSSD s přehledem vyhrála volby.

Podle agentury SANEP (jde o veřejný internetový průzkum) by se nyní do PS dostali navíc lidovci, s přehledem by vyhrála ČSSD a TOP 09 by o fous předstihla ODS. Výsledek bych bral s rezervou a plyne z něho jen to, že by nynější koalice musela přibrat lidovce (lidovci by sotva prosadili ve vlastní straně vládu s tichou podporou komunistů). Že bude nynější koalice ztrácet na popularitě, je zjevné, pokud bude něco dělat, bude ztrácet za to, co dělá (nepříjemná úsporná opatření), pokud nebude dělat nic, bude ztrácet za to, že nedělá nic.

 

Městský soud v Praze, jak se dalo předem čekat, dnes odmítl stížnost zelených, SNK-ED a Věcí veřejných na způsob voleb do pražského zastupitelstva (rozdělení Prahy na obvody). Stížnost je snad, formálně vzato, neodůvodněná (rozdělení neodporuje zákonu ani dosavadní praxi), věcně na sto procent oprávněná, protože stěžovatele zjevně poškodila a ODS ji podle mého názoru prosadila z ryze „pragmatických“ důvodů, které se jí nakonec vyplatily. Při pečení koalice poražených (které se neprávem říká „velká koalice“) by se jí malé strany pletly pod nohy a mohly by zmařit křehkou upečenou většinu, garantující pokračování téhož pimprlového divadla, jaké jsme absolvovali dodnes a jaké nás čeká i příští čtyři roky jen s několika vyměněnými loutkami.

 

Psychiatr a sexuolog Jakub Trojan se v MfD vyslovuje proti zveřejňování údajů o sexuálních deviantech na Internetu. Píše v té souvislosti: „Snaha o vyhlazení Židů nevedla v Německu k prosperitě, ale k trpké válečné porážce. Snaha vyhubit duševně nemocné nebo homosexuály je podobně absurdní.“ To je mimořádně vykutálený chumel přehánění. Za prvé, nejde o vyhubení, nýbrž o zveřejnění na Internetu (tím prosím neříkám, že s tím souhlasím, jen že to, co říká pan Trojan, je demagogie). Za druhé, je podstatný rozdíl mezi homosexuály (homosexualita u nás po právu není trestným činem) a pedofily. A za třetí, srovnání Židů s homosexuály je nevěcné, a navíc, je mi líto, poněkud sprosté. Homosexuálové jsou handicapovaní lidé, které stát toleruje a snaží se v rámci možností jejich handicap v sociální oblasti vyrovnat (registrované partnerství).

 

Dva senátní zástupci hnutí Severočeši.cz, exkomunista Doubrava a dr. Dernerová, napadli skutečnost, že Senát i po volbách zasedal a jednal ve starém složení (těžko se zbavit podezření, že jim nevadí ani tolik, že jednal, jako co projednal). Tématu se týká naše glosa.

 

 

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek se zapojil do volební kampaně ohledně předsedy ČSSD, zatím pouze jako kvalifikovaný poradce. Domnívá se, že na předsedu se nehodí ani Sobotka, ani Hašek, takže dobrou šanci má někdo třetí. Kdopak asi?

 

Jiří Peňás recenzuje dnes v LN knížku Jaroslava Meda o literárním životě v druhé republice. Publikace je věnovaná mj. úsilí sejmout velkou nespravedlnost z beder „autorů katolické orientace“. Dovolím si jen nepolemickou poznámku na okraj. Samozřejmě se mnoha katolickým spisovatelům stala po pětačtyřicátém, a hlavně po osmačtyřicátém velká křivda. Také je pravda, že za první republiky byli katoličtí intelektuálové často postaveni do role trpěných a nemilovaných outsidrů a okázalý prvorepublikánský antiklerikalismus je musel právem zraňovat. Na druhé straně, kdysi, ještě za studií na fakultě, jsem se v rámci jakési své práce dostal k časopisu Řád z doby druhé republiky (potřeboval jsem na to asi pět razítek). Musím říci, že něco takového jsem do té doby nečetl. U Peňásova článku je fotografie z (katolického) pohřbu Karla Čapka. V Řádu mu skoro upírali právo na katolický pohřeb (psali něco v tom smyslu: Nechápeme. Proč to chce, ale co, jsme křesťané, nebudeme v tom bránit ani tak odpornému individuu.). Nejsem velkým ctitelem díla Karla Čapka, ale tohle mi připadalo lidsky hrozné. Taky představa, že teď, po Mnichovu, když jsme se zbavili falešného liberálního a ateistického státu, se konečně otvírá šance vybudovat korporativní katolický stát ve stylu Franciska Franka, je omračující hloupost. Jistě, styl psaní udávali žurnalisté, ne básníci, jsem přesvědčen, že nikoho z nich pak ani nenapadlo kolaborovat s Hitlerem a nic z toho, co dělali, nebylo trestné. Jen bych tiše dodal „jenom naprosto nehorázné“. Už jenom ta chuť šlapat po břiše poražených domácích oponentů za okolností, za jakých byli poraženi. Jistě, Beneš pak dokázal, že on a jeho lidé nejsou o nic lepší – ale to není alibi.

 

 

„Papež Benedikt považuje Čechy za příklad země, z níž víra odešla,“ píše dnes v LN Martin Weiss. Včera vyšel v týchž LN a na téže stránce článek Antonína Balíka, který cituje inkriminovaný papežův výrok. Vyplývá z něho, že papež považuje Čechy za jednu ze zemí, jež v poslední době navštívil.