Odboráři pohrozili vládě generání stávkou

Odboráři pohrozili vládě generání stávkou Zdroj: ČTK

Státní zaměstntanci budou celý den stávkovat

Jiří Dienstbier se stáhl z týmu, který vyjednáva v Praze s ODS, odboráři vyhlásili na 8. prosince celodenní stávku a ministr dopravy Bárta je na půl roku bez řidičáku.

ČMKOS vyhlásila na 8. prosince celodenní stávku státních zaměstnanců a zaměstnanců ve veřejné správě proti úsporným opatřením Nečasovy vlády. Stávku podpoří také policisté a hasiči, kteří ze zákona stávkovat nesmějí (jak? Policisti seřežou každého, kdo jim přijde pod ruku a hasiči se budou celý den chovat jako požárníci?). Připojí se prý i další odborové svazy, o formě podpory se bude ještě jednat (budou tedy stávkovat, nebo ne? Těžko si představit jinou účelnou podporu stávky než tu, že se k ní přidáte). Odborový pressing je událost, jaká konec konců probíhá na začátku činnosti každé vlády, které nezbývá než dělat nepříjemné kroky (a to je skoro každá vláda kromě té Fischerovy, ta nemohla dělat nic). Odbory dělají to, co dělat musí, a vláda by se měla chovat jako vláda podrobovaná testu na pevnost, tj. neustoupit. Pokud ustoupí teď, ustoupila napořád.

 

V pražské ČSSD zuří boj všichni kontra Dienstbier. Dienstbier nakonec vyřešil tlak na své odstoupení tím, žr se stáhl z týmu, který vyjednává s ODS, ale zůstal v tom, který bude případně jednat s TOP09. zdá se ale, že tuhle bitvu prohrál. Vzniká zajímavá situace: skoro všude včetně hlavního města vznikají koalice, kterým nepřeje ani jeden z předsedů stran, co koalice vytvářejí. Svědčí to o jisté anarchii ve vedení těch partají. Je to zvláštní, Topolánkova pozice nebyla nijak zvlášť silná, ale odborům až tak moc neustupoval. Některým konfliktním situacím se ovšem nakonec raději vyhnul.

 

I v Nečasově koalici funguje princip padni komu padni. Zatím nedosáhl bravury Zemana a spol. Ministr Bárta přišel na půl roku o řidičák a zaplatí pokutu 5000,- Kč (ta ho nejspíš nezruinuje). Zeman byl podstatně úspěšnější, dostal vlastního ministra financí přímo do basy. To je zatím český rekord.

 

 

Opravdu velikou koalici udělali v Mostě: budou v ní úplně všichni. Je otázka, není–li to lepší způsob, jak zlikvidovat demokracii, než všechny strany zakázat: nechat je všechny dohromady vládnout.

 

Jiří Franěk v Právu píše o tom, že nahnat ateisty do kostelů a vypírat jim mozky nejde, „existuje však názor že se věřící a nevěřící mohou vzájemně chápat a tolerovat“. Jenomže právě to nejde zase z druhé strany. nevíra nemá být, a to, co nemá být, nelze ani chápat, ani tolerovat. Hřích nelze chápat a tolerovat. Jinak je roztomilé, s jakým bohorovným opovržením mluví čeští političtí komentátoři, a čeští novináři všeobecně o nekatolických církvích. Většinou (hlavně v Právu) o nich nemluví vůbec mluví prostě o „církvi“; a pokud na ně nakonec přece jenom přijde řeč, tak je považují za něco jako neparlamentní politické strany. Je to asi jakási profesní deformace.