Jste rošťáci, vzkázal Tůma ODS

Jste rošťáci, vzkázal Tůma ODS Zdroj: Tomáš Tesař

TOP 09 hledá talent. Zdeněk Tůma ho asi skutečně nemá

Vypadalo to na naprosto geniální tah Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga. To když objevili a získali pro českou politiku a pro svoji TOP 09 bývalého guvernéra národní banky, Zdeňka Tůmu. Ten pak skutečně vyhrál říjnové volby do pražského magistrátu, ale zdá se, že jeho kouzlo vyprchalo až příliš rychle. Tedy pokud nějaké měl.

Tůma je jistě člověk, jakých je v naší politice málo. Nemá za sebou různé podivné a korupcí zapáchající kauzy, nepodílel se na vychytralých zakázkách, jež vysávají veřejné peníze a působí jako slušný člověk. Vzbuzuje důvěru. Ovšem to vše ještě neznamená, že má i politický talent. Snad to ještě bude mít možnost dokázat, ale zdá se, že Zdeněk Tůma postrádá cit pro politická jednání a nedokáže dobře „přečíst“ a odhadnout záměry svých konkurentů.

 

Například při vyjednávání o tom, kdo bude mít primátora a rozhodující vliv v Praze, si počíná nejistě a neměl dopředu připravené kroky, kterými by dokázal rychle reagovat na vzniklou situaci. Působí uplakaně, dovolává se zásahu politiků působících na celostátní úrovni a nedokáže se povznést nad některé věci. Neustále působí dojmem, že jde zvyšovat či snižovat úrokovou sazbu. Jenže bankovní postupy v politice nefungují.

 

Toho zcela využila pražská ODS a je to ona, kdo zatím diktuje podmínky (přitom ve volbách utrpěla výrazné ztráty). Jistěže většina voličů ví, že někteří pražští politici, Pavlem Bémem počínaje a Milanem Richterem konče, mají máslo na hlavě a že místo nich nasazené nové tváře jsou často jen fíkovým listem pro další udržení moci. Nic to ale není Tůmovi a jeho TOP 09 platné, když nedokázal občanské demokraty zahnat do defenzívy.

 

Pokud Tůma nakonec skončí v opozici jako pouhý pražský zastupitel (i když se spekuluje, že Kalousek ho chce procpat do vlády a udělat u svých ministrů rošádu), bude to výrazná prohra TOP 09. A může za ní velkou měrou právě Zdeněk Tůma.