Václav Klaus a Petr Nečas

Václav Klaus a Petr Nečas Zdroj: ČTK

Podle Klause se nebesa nebortí. Ta úleva!

Kdyby porodníci rodili děti stejně jako politici pražskou koalici, nemuselo by se řešit porodné, spíše by se na stůl vrátily úvahy o pohřbívání nenarozených. V Praze se to už vleče skoro jako vyjednávání o vládě v Iráku. Třeba je v Praze nějaká obdoba irácké ropy, že to město všichni tak milují a jsou ochotni na sebe nezištně vzít trpké břímě vládnutí.

Spíš než válečný dokument to zatím připomíná zlaté časy italských manželských komedií. Talíře létají, ale nakonec se stejně bude muset vařit.

 

ODS si v úterý od topky vyslechla, že občanští demokraté si vylhávají další záminky, aby mohli jednání s topkou ukončit a věnovat se ČSSD. ODS se také nelíbí obvinění, že je jejich strana napojena na podnikatelské kruhy. Bohumil Svoboda se urazil, že přece odésáci do rady navrhují zcela nové lidi a najednou se o sobě dozví, že je lhář. Kalousek ODS obvinil z toho, že chystá kartel moci se socialisty a topka navíc tlačí na Nečase, aby ten tlačil na pražskou organizaci. Ten hrdě vzdoruje, že si přece strana do toho nenechá mluvit, jako kdyby ho snad někdo v Praze bral vážně, i kdyby jim do toho mluvit chtěl. Načež nastala běžná tahanice o to, kdo se má komu omlouvat. Korunu tomu nasadil náš neaktivistický prezident, který se "diví" tomu rozruchu, když přece modroranžové radnice jsou v různých městech.

 

"Ve všech největších městech po Praze vznikly velké koalice ODS a ČSSD, nebesa se nebortí," pravil Klaus. Těžko říct, jestli o nebesích mluvil Klaus z pozice předního českého klimatologa, nebo to myslel tak nějak duchovně. V tom druhém případě by měl úvahy o nebesích přenechat arcibiskupu Dukovi, který v oboru přece jen pracuje déle.

 

 

Nejde o klíče k nebesům, ale o klíče k pokladně. Jak před dvěma lety zaznělo v nesmrtelném výroku senátora ČSSD Vladimíra Drymla: „Když už si někdo něco bere z veřejných peněz, tak tam musí zůstat ta většina pro ty lidi, pro ty občany."

 

Pro ty lidi, pro ty občany, potvory jedny vlezlý a nevděčný, se třeba něco najde - a otcové lidu se postarají o ten zbytek. Modří otcové lidu už tuší, že pravicoví voliči, pokud budou muset přihlížet vzdor výsledku voleb velké koalici, je už příště z radnice vypráskají. Tak teď je třeba neztratit v povážlivě klesajícím letadle nervy, naplnit kapsy vším, co ještě zásobníky na palubě nabízejí a pak honem padák a pryč. Hlavně přistát poblíž nějakého nového zlatého dolu.