Volby do Kongresu USA

Volby do Kongresu USA Zdroj: Archív

Obama dostal pořádnou ránu. Ale republikáni nemají proti němu vůdce

Ve Spojených státech slaví po volbách do Kongresu a na místa guvernérů republikáni. Demokraté jsou zaraženi a Barack Obama stojí na křižovatce a rozhoduje se, co bude dál. Slíbil před více než dvěma lety všechno, splnil málo, lidé mu to teď spočítali. Ale přesto není tak slabý, jak by se mohlo dnes zdát. Republikáni totiž zatím nemají silnou osobnost, která by se mu postavila v prezidentských volbách v roce 2014. A čas tlačí.

Republikáni v úterních volbách zcela ovládli Sněmovnu reprezentantů. Výrazně posílili i v Senátu, v němž se jim ale většinu nepodařilo těsně získat. Odpůrci prezidenta obsadili také mnoho míst guvernérů. Život Baracka Obamy a jeho vlády tak teď bude daleko komplikovanější, politická průchodnost jeho návrhů se výrazně zmenšila a USA čeká určitá změna politiky.

 

Obama přes poslední porážku zůstává jedním z nejpozoruhodnějších úkazů Ameriky posledních desetiletí. Spíše marketingový produkt a myšlenkově nevýrazný typ, jenž se stal prezidentem. Ti, kteří ho volili, teď nevědí, co s ním. To, jak je prezident nejsilnější velmoci světa v některých věcech slabý a nejasný, je i jejich prohra. Pouhé volání po „změně“ nestačí na řízení státu, jenž navíc prochází vážnou ekonomickou krizí. Ale bývá to tak vždy, když naivita zvítězí nad zdravým rozumem.

 

Prezident Obama však není naivní, spíše vypočítavý. Proto hodlá nasadit do boje s krizí další téměř dva bilióny dolarů. Žene tak zemi do dalšího zadlužování. Kromě určitých ekonomických pák, které mohou změnit situaci, však mají republikáni ještě jeden, daleko větší problém. Nemají člověka, jenž by se Obamovi postavil v prezidentských volbách v roce 2014. Kvůli kampani, která trvá i rok, by se měli hodně rychle  rozhodnout. Jejich šance na úspěch proti Obamovi se zvýší jen tehdy, pokud najdou charismatického, výřečného, neposkvrněného a chytrého vůdce. Ještě lepším trumfem by byla vůdkyně s konzervativními názory. Pochybuji však, že vhodným člověkem je Sarah Palinová, bývalá guvernérka Aljašky, o níž se v této souvislosti hovoří.

 

 

Američané v úterý volili 435 členů Sněmovny reprezentantů, 37 senátorů a 37 guvernérů. Souběžně s těmito volbami se konala i místní referenda. Nejsledovanějším bylo lidové hlasování v Kalifornii, kde voliči rozhodovali o legalizaci marihuany. Ti nakonec návrh odmítli: podpořilo ho pouze 43 procent hlasujících. Držení drogy a její pěstování jsou tak v tomto americkém státě nadále trestné, povolený naopak zůstává prodej marihuany pro léčebné účely.