Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: ČTK

Defenestrace! Nic jiného si pražská ODS už nezaslouží

Šéfa ODS Petra Nečase je mi někdy celkem líto. Ať dělá, co dělá, kmotrovské struktury občanských demokratů si dělají na mnoha místech země, co chtějí. Zřejmě zapomínají, že budou ještě někdy další volby. V Praze pak ODS dělá z pravicových voličů naprosté pitomce. Vidět je to zejména na tom, jak vyjednává v hlavním městě o předvolební koalici.

Když si totiž zrekapitulujeme výroky pražských lídrů ODS z doby před říjnovými volbami a srovnáme je s výroky po volbách, slyšíme diametrálně odlišné hlasy. Ne, že by to bylo nějaké překvapení, politici prostě v kampaních často lidem lžou. Ovšem obhroublost, s kterou si dělí moc v metropoli občanští demokraté a socialisté, volá v příštích volbách po defenestraci pražské ODS. Dědictví Pavla Béma je skutečně velmi truchlivé. Nic na tom nezmění ani elegantní lékař Bohuslav Svoboda.

 

Nejhorší na celé situaci je, že mnoho pražských členů ODS a ČSSD je k nerozeznání. Společně vyznávají klientelismus, korupci, propojují se s různými firmami, vysávají městem vypisované zakázky i tendry a nechávají se jmenovat do dozorčích rad firem, které spravuje město a dostávají se tak ročně k dalším milionům. V Praze v tomto směru nepřekvapí vlastně už vůbec nic. Snad jedině, kdyby se ukázalo, že profláknutá Opencard nestála víc o 200 milionů, jak měla, ale třeba jen o 50 milionů.

 

 

ODS přitom nepomůže ani to, že posadí na magistrát některé nové tváře, staré tváře totiž budou dál tahat ze zákulisí za provázky. Občanští demokraté si tak koledují o budoucí ještě větší výprask. Vznik nové protestní strany v Praze (po vzoru toho, co se odehrálo v mnoha městech republiky), může přijít brzy.