Klaus

Klaus Zdroj: Reflex

Na Hradě se chystá halloweenský večírek

ODS utrpěla potupnou porážku, Praha čeká na Tůmovu nabídku a komunikovat s doktorem Rathem je nadmíru obtížné. I nad míru alkoholu v krvi.

 

Vedení ODS utrpělo potupnou porážku v hlasování Výkonné rady ohledně „velkých koalic“ ve městech. Je třeba doplnit, že jde o koalice ČSSD – ODS, hlavně asi v Praze; nechápu, proč se tady mluví o velké koalici, když vyhrála TOP09. Nečas by z důvodů celkem pochopitelných rád viděl, aby se komunální spojenectví všude, kde to jde, tvořilo na koaličním půdorysu (jinak se komunální politika utrhne od té celostátní a bude to vypadat nelogicky a směšně). Nemělo jít o zákaz (k tomu Výkonná rada nemá puvoár), ale o stanovisko nebo doporučení; nicméně neprošlo: Nečase, Němcovou a Vondru (nynější „velké hlavy“ ODS) podpořilo jen devět spolustraníků, osm bylo proti a dvanáct se hrdinsky zdrželo (zdržení nechápu, lépe řečeno rozumím mu jedině ve smyslu „mně je to fuk“).

 

 

ODS a ČSSD v Praze čekají Tůmovu (TOP09) nabídku, zní titulek v Právu. Pokud je tomu tak, jsou už domluveni a domluvu lze charakterizovat slavným výrokem Topolánkova tajného rady Dalíka (nevím, zda jeho exaktní politologickou terminologii tlumočím přesně, pokud ne, předem se omlouvám): teď je ještě nějakou dobu budeme tahat za nohu a pak je takříkajíc kopneme do prdele.

 

V listopadu proběhne volební sjezd České lékařské komory a Rathův oddaný stoupenec Kubek bude mít protikandidátku, profesorku Hercogovou. Soudě podle fotografie v Právu, vypadá podstatně lidštěji než pan Kubek, takže být lékařem, volil bych ji. Četl jsem někde, že volby se tu provozují systémem kdo přijede, ten volí; je-li to pravda, bude zajímavé sledovat, zda se náhodou panu Rathovi ČLK nevymkla tak trochu z ruky. Bylo by to povzbudivé znamení, ale moc na ně nevěřím – pan Rath je věčná konstanta ČSSD, nad Paroubka trvanlivější. Na posledním sezení PS už zase vytýkal ministru Kalouskovi, že se občas napije – proboha, co je na tom špatného, naopak, je to nutnost, když musí pravidelně komunikovat mj. s individui jako je dr. Rath. Já bych se na jeho místě asi uchlastal.

 

Pan Hanák mluví v dnešním Právu o ČSSD jako o dědictví nerudovských „batalionů dělnických“. Je hezké, že upozorňuje na mladočeské kořeny ČSSD, ale mýlí se. Bataliony dělnické, z nichž pošla ČSSD, byly povětšinou nízká patra předvoje dělnické třídy, KSČ ( té normalizační), tu a tam nějaký osmašedesátník (dělnická třída přednormalizační, do tohoto období ovšem patří i padesátá léta) a konečně tu a tam nějaký hejl, který to bere sociálnědemokraticky vážně a dodává tomu seriozní přídech (soudruh Lenin tyto lidi označoval jako užitečné idioty, to je ovšem velmi nevhodné).

 

 

V MfD se zmiňují jen tak na okraj o útoku dvou mladých Romů na dvanáctiletého chlapce. Týrali ho několik hodin, cituji, „měl polámaná žebra, natržené nebo pohmožděné vnitřní orgány“. Podle vyjádření mluvčího nemocnice, kde ho přijali na ošetření, byl jeho strav velmi vážný. „Orgány činné v trestním řízení“ to charakterizovaly jako rasový útok. (Právo udělalo velmi dobře, že si zablokovalo archiv, nemohu si dohledat, zda Petr Uhl opravdu napsal s uspokojením, že o žádný rasový útok nešlo, nebo zda si to jen špatně pamatuji; takže nemohu napsat, že pan Uhl lže, jako když tiskne). Kde jsou televizní kamery a lidskoprávní plačky? Kde jsou výlevy multikulturality a politické korektnosti i na druhou stranu? Útok byl samozřejmě jiný než ten ve Vítkově: šlo jen o jednoho člověka, nebylo to zjevně předem připraveno, navíc to obsahovalo jeden prvek, který to celé jaksi zlidšťuje: dotyčného zároveň okradli. Chápu, že útoky na Romy jsou organizované a mají svou vypracovanou zrůdnou ideologii, jsou tedy nebezpečnější. Ale z hlediska postižených je to tak trochu fuk. Navíc oba útočníci jsou neplnoletí, jednoho vůbec ještě nelze stíhat. Ale zatloukat to, co se stalo, takhle směšným způsobem by se nemělo.

 

Rovněž v MfD kope pan Viktora do v podstatě již vyřízené dr. Vesecké. Nechci zpochybňovat, že se paní Vesecká zapletla do kauzy Čunek krajně podezřelým způsobem. Ale v článku se mj. praví: „Ostravská státní zástupkyně Zlatuše Andělová před soudem otevřeně mluvila o tom, že na ni byl kvůli kauze Čunek vyvíjen politický nátlak. Popsala tři schůzky, kterých se kromě ní účastnila Vesecká s exministrem Němcem a místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou. Jednu ze schůzek iniciovala přímo Vesecká. Podle Andělové zjišťovali, zda je možné případ vicepremiéra odložit. Na třetí schůzce prý Kučera pronesl, že kvůli hrozbě pádu vlády „nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům“. Hrozně rád bych si ujasnil jednu věc: neodehrála se aspoň jedena z těch schůzek v hospodě? A pokud ano, proč tam paní doktorka Andělová lezla (to přece není žádné úřední jednání)? Aby to mohla později prásknout? Jistě, i takové aktivity patří do činností „orgánů činných v trestním řízení“ a paní státní zástupkyně plnila svou profesní a občanskou povinnost. Ale většinou bývají na podobnou práci vyčleňovány speciální síly nižšího rangu.

 

Halloweenský večírek vypukne o víkendu, tj. 30. října v centrálním parku ve Kbelích. Píší rovněž v MfD. Omyl, u nás probíhá s předstihem o dva dny dřív, nejprve v Pantheonu Národního muzea a večer pak ve Vladislavském sále na Hradě. Odkazuji na článek, který jsem napsal takřka přesně před rokem. V souvislosti s blížícím se dnem, kdy z moře vylézají utopenci, aby si s živými zatančili svůj smrtící tanec, se v novinách objevují články bojující proti „sebemrskačství“ a poukazy na to, že všechno zlo nám způsobili skopčáci. K problematice se vrátíme.

 

 

Hejtman a kandidát na předsedu ČSSD Hašek se chlubí mj. tím, že se mu podařilo vyhmátnout nového kandidáta na senátora dr. Žaloudíka, který pak rozdrtil svého soupeře exministra Julínka z ODS. Připadá mi to krapet hnusné. Julínek byl jediný člověk, který se pokusil o viditelně nepopulární, ale přesto velmi užitečné opatření, a doplatil na to svou politickou kariérou. Proti Žaloudíkovi neměl nejmenší šanci, neměl by ji proti nikomu. Být panem Haškem, trošku míň bych se chlubil a možná bych se dokonce trošku styděl.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/

 

Montáž: Jan Ignác Říha