Milan Knížák, vyznamenání

Milan Knížák, vyznamenání Zdroj: Reflex.cz

Zaslouží si Jágr a Knížák vyznamenání od Klause?

Prakticky ještě nikdy se nestalo, aby vyznamenání udělovaná na státní svátek 28. října prezidentem (bylo tomu tak za Václava Havla a je tomu tak i za Václava Klause) nevyvolala emoce. Letos to je stejné.

 

Diskutovat se dá zejména u dvou jmen, která se zatím objevila. Medaile Za zásluhy by kromě jiných měli dostat i hokejista Jaromír Jágr a ředitel Národní galerie Milan Knížák. Přestože je oba považuji za výjimečné osobnosti, pochybuji o smysluplnosti udělení jakékoli medaile právě jim.

 

 

Křišťálová Lupa - poděkováníKřišťálová Lupa - poděkování|Reflex.czJaromír Jágr byl v minulosti nejlepším hokejistou světa, patří mezi legendy tohoto populárního sportu, osobně ho obdivuji a jeho výkony bývaly (teď už méně) naprosto fascinující. Přeji mu nejrůznější sportovní ocenění, nechal bych po něm pojmenovat náměstí, jednu českou hokejovou halu, ať mu někdo složí písničku, vztyčil bych pro něj sochu, ale nedával bych mu vyznamenání. Proč?

 

 

Podle mě si státní řády zaslouží lidé, kteří se určitým způsobem obětovali pro zemi či někoho jiného. Tedy například vojáci i další bojovníci za svobodu. Pořád jich ještě máme z minulosti dost.

 

Ještě kontroverznější je možné vyznamenání pro Milana Knížáka. Pokud by to bylo za jeho aktivity v dobách komunismu, tak budiž, i když v disentu existovalo také mnoho lidí, kteří by si to zasloužili víc a stále se nedočkali. Naprosto fatálním omylem by ovšem bylo, kdyby Knížek dostal cenu i s ohledem na to, jak vedl léta Národní galerii. To by byl skutečný Klausův přešlap.