Komunální volby 2010

Komunální volby 2010 Zdroj: Tomáš Tesař

Výsledky voleb: Levice může mít šéfa senátu, pravice prezidenta

Lidé odjakživa soudí, že senát je zbytečný. Teď o jeho složení přišla rozhodovat asi čtvrtina voličů. Na výsledky to mělo určitě vliv.

 

Senát má pověst odkladiště více či méně zasloužilých politiků. Nikdy se nepodařilo vysvětlit, proč má mít tak malá země dvě komory parlamentu. Jenomže takové úvahy jsou zbytečné. Měli jsme to tak za první republiky, mají to tak jiné země. Že vůči dolní komoře stojí ještě nějaký jiný sbor, který má korigovat dění „dole“, je celkem správné. Stojí to sice nějaké peníze, ale ne zas tolik. Paradox je spíše to, že tak málo oblíbená je zrovna instituce, kde je volba nejosobnější, volič přesně ví, pro koho hlasoval. Konkrétní člověk v konkrétním obvodu, co víc si přát. Také se nezdá, že by senát zabránil různým legislativním průšvihům. Kdyby se tak dělo a senátoři to uměli prodat, byla by oblíbenost této party politků o pár procent vyšší.

 

 

Úspěch sociální demokracie se dá nejspíš přičíst náladě ve společnosti, kdy voliči mají určitou tendenci „vyvažovat“. Máme jakž takž pravicovou vládu, od které se dá čekat, aspoň zatím, ostřejší kurs směrem doprava a lidé středně naštvaní prostě podpořili levici. Lidé úplně naštvaní k volbám nechodí, blaženě spokojení asi také ne.

 

I zarytý pravičák by měl uznat, že je dobře, když nebude moci třeba jen jedna část politického spektra měnit ústavu, v takových případech by mělo jít o politickou shodu, která přežije i změny různých reprezentací.

 

 

Ale co dál? Levice si možná prosadí svého šéfa senátu. Pravici ale pořád zůstává možnost prosadit si silou svých zastupitelů svého prezidenta, pokud se nebude volit přímo. Věci veřejné pokračují ve svém propadu. Volební manažer Vít Bárta prohlásil výsledek senátních voleb za prohranou bitvu. Ukazuje se slabost strany, která je založena na jakémsi virtuálním principu. Ale je to marné, pořád platí, že bez skutečných členů a skutečných lidí v terénu se v politice pořád ještě bojuje těžko. Slabostí mnoha stran je právě to, že nemají dost členů, protože Češi strany nemají moc rádi. Nic lepšího ale zatím nikdo nevymyslel.

 

 

Resumé je to, že pravice vládne dál, ale bude to mít o něco těžší. Prakticky i psychologicky.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.