Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Zápalková aféra: Janáčková zvolila nevhodný způsob propagace

Sním zápalky Liany Janáčkové, pokud se tato mně celkem nesympatická paní nedostane z druhého kola do senátního křesla. Její odpůrci totiž nemohli pro její zvolení rozpoutáním „zápalkové aféry“ udělat více.

 

Pro pořádek: Kdybych volil do Senátu v Ostravě, v prvním kole bych se rozhodoval a váhal mezi „topkařem“, rektorem Vysoké školy báňské Tomášem Čermákem (erudovaná a respektovaná osobnost), a kandidátem občanských demokratů Lukášem Ženatým (politicky předvídatelný).

 

 

Do druhého kola se ovšem ani jeden z nich nedostal, u voličů totiž těsně zvítězila nezávislá Liana Janáčková (budu říkat, co si myslím) před sociálním demokratem Antonínem Maštalířem (volte mě do Senátu pro záchranu pracovních míst). Mezi nimi bych pražádný výběr neměl. Senátorka Janáčková je pro mě totiž symbolem politika kouřové mlhy, tedy takového, který zakrývá vlastní neschopnost (vést radnici) upoutáním pozornosti k zástupnému a patřičně líbivému tématu (nepřizpůsobiví Romové) a chce si tak zajistit pohodlné politické bydlo (Senát). Antonín Maštalíř pro mě zase představuje politika paroubkovského typu, jenž pro své zvolení přesvědčuje voliče s hrbatou duší o tom, že hlasováním proti nutným reformám zajistí létání pečených holubů do voličových úst.

 

Politici před volbami potenciální voliče pravidelně zásobují nejrůznějším harampádím – od nálepek přes „kolečka“ do nákupních vozíků, trička, nafukovací balónky (viděl jsem dokonce i vytištěné volební programy, považte!) až po zapalovače nebo zápalky. Když před třemi týdny přistály do ostravského bytu mé ženy sirky Liany Janáčkové s nápisem: „Budu říkat i nadále, co si myslím,“ zasmál jsem se nad banalitou tohoto sdělení, jež nám vlastně říká, že právě ona jediná je čistá a zbytek politiků lže, a sirky pohodil mezi různé jiné haraburdí do šuplete. Stejně jako nikoho jiného ani nás nenapadlo spojovat její volební propagaci s probíhajícím soudním řízením s extremisty z Vítkova, kteří zaútočili na dům romské rodiny zápalnými lahvemi. (Možná ďábelskost Janáčkové podceňuji, ale spíše si myslím, že takovéto rafinovanosti opravdu není schopna.) Toto třaskavé spojení napadlo až aktivisty z romského sdružení Romea, kteří tímto zajistili Lianě Janáčkové mediální reklamu, již by nezaplatil ani uhlobaron Bakala, a vydláždili jí tak cestu do horní parlamentní komory.

 

Svou trochou do mlýna přispěly ještě špičky ODS, které ústy Petra Nečase Lianu Janáčkovou nejprve podpořily (celkem logicky – je totiž několik let loajálním členem senátního klubu ODS), aby od ní následně alibisticky odtáhly ruce pryč. Těžko říci, jestli kvůli „zápalkové“ aféře, nebo faktu, že se do Janáčkové obuli přední ostravští občanští demokraté. Ti s ní mají neblahé zkušenosti z dob, kdy vedla radnici čtvrti Mariánské Hory, což se jí vedlo asi podobně, jako kdyby se Jiří Paroubek s Jaroslavem Tvrdíkem hypoteticky dostali do čela nějaké komerční banky nebo kampeličky. Takže ani ostravským ódéesákům se není co divit, že podporu Lianě Janáčkové do druhého kola odmítli dát.

 

 

Stejně doufám, že její reklamní sirky neobsahují nadměrné množství jedovatých látek. Člověk nikdy neví.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.