Ruský premiér Vladimír Putin.

Ruský premiér Vladimír Putin. Zdroj: sita

Moskevská radnice zůstává Putinova. Král je mrtev, ať žije král!

Novým starostou Moskvy se stal po nečekaně sesazeném Jurii Lužkovovi další oblíbenec Vladimíra Putina - městský sněm včera schválil na post dosavadního vicepremiéra Sergeje Sobjanina. Potvrdily se tak spekulace, že Putin Lužkova obětoval, aby zmírnil rivalitu, jež panuje mezi ním a prezidentem Medveděvem kvůli příštím volbám

 

Poté, co prezident Medveděv jednou větou odvolal na konci minulého měsíce z funkce Lužkova, jež vládl Moskvě celých osmnáct let, spekulovalo se o oslabení vlivu premiéra. Neboť právě Putin držel nad Lužkovem ochrannou ruku. Když však prezident doporučil coby nového starostu ruské metropole Sergeje Sobjanina, blízkého Putinova spolupracovníka, je jasné, že k sesazení Lužkova dal Putin prezidentovi požehnání.

 

 

Ukazuje se, že přes veškeré pokusy prezidenta Dmitrije Medveděva strhnout na sebe hlavní pozornost, významná část moci stále zůstává v rukou právě Putina. Také pokud jde o popularitu mezi obyvateli Ruska, udržuje si Putin před současným prezidentem náskok.

 

 

Sobjaninova pozice starosty Moskvy je pro Putina strategická. Právě podpora Moskvy hrála při prezidentských volbách vždy zásadní roli. Putin tak právě získal před Medveděvem další náskok a ukázal, že jeho slovo je pro prezidenta svaté; od roku 2005 jmenuje v Rusku nejvyšší představitele regionů a starosty Moskvy a Petrohradu prezident. Prezident má také právo vedení regionů sesadit.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.