Klaus a Topolánek spolu budou jednat

Klaus a Topolánek spolu budou jednat Zdroj: David Malík

Klaus versus Topolánek: Kdo více uškodil ODS?

Že se bývalý předseda ODS Mirek Topolánek neměl nikdy rád s Václavem Klausem, svým předchůdcem v čele této strany, je dávno známo. Oba se to léta snažili maskovat, ale teď už není žádný důvod skrývat vzájemnou silnou nevraživost. Tak se pustili v těchto dnech do sebe.


Nejdříve prezident Klaus svalil vinu za nepříliš dobrý výsledek ODS v komunálních volbách na to, že občanští demokraté za Topolánka až moc prorostli s byznysem. Na problém prorůstání lobbistických struktur (tedy kmotrů) do ODS upozorňuje Klaus už několik let a má pravdu. Je to přesně to, co občanským demokratům nejvíce škodí a co je sráží k nižším volebním výsledkům. Topolánek v tomto směru, přestože byl dlouho úspěšným předsedou ODS, selhal. V mnoha regionech dopustil, aby si stranu rozebral polomafiánský svět. A to se voliči rozhodli zcela správně potrestat. Jen tak mimochodem: vysvětlí někdy Topolánkův přítel Marek Dalík, kdo mu dopomohl k mnohamilionovým ziskům? Nebyl to náhodou kromě jiných i člověk, jehož iniciály jsou MT?

 

 

Expremiér Topolánek ihned kontroval na prezidentova slova a řekl, že „pokud byl někdo v Česku symbolem prorůstání byznysu do politiky, byl to právě Václav Klaus a podnikatelská klika, která jej obklopuje už z dob divoké privatizace“. I na tom je dost pravdy. Klaus vedl jako premiér privatizaci, v rámci které se i mohutně kradlo a tunelovalo. Také dopustil, že ODS byla financována v druhé polovině 90. let z černých fondů. Na to občanští demokraté doplatili kdysi ve volbách.

 

Vyčítat si tedy Klaus a Topolánek mají co, ale oba zapomínají na sebe a svoje role v rámci různých období ODS. Oba tito muži měli i skvělé okamžiky, které přinesly ODS úspěchy a triumfy. Oba se ale dopustili některých fatálních chyb, z nichž se pak občanští demokraté vždy léta vzpamatovávali. Jak ukázaly poslední dny, oba o svých prohřešcích ví a tak se je snaží maskovat silnými výroky. Postup to věru chytrý není. Své „rodné“ ODS tím jen škodí.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.