Ilustračné foto

Ilustračné foto Zdroj: Shutterstock

Euromateřská pro euromatky by mohla položit státní rozpočet

Evropská unie už se zase stará o naše dobro. Kdysi to bylo jednotné určení správného zakřivení eurookurek, potom záměr sladit různé parametry cirkusů a povýšit je tak na eurocirkusy. A teď bude v EU jednotná mateřská dovolená.

Pro mateřskou eurodovolenou hlasovalo 390 europoslanců, zhruba polovina byla proti. Jako obvykle jde samozřejmě o záměr bohulibý. V Evropě se rodí málo dětí (tedy jak komu), a proto je prý nutné matky finančně podpořit.

 

Ženy v EU se tak možná dočkají 20 týdnů za podpory ve výši plného předchozího platu. Europarlamentem po dílčích změnách nakonec prošla upravená verze, kdy za plný plat bude povinná mateřská dovolená v délce šesti týdnů a dalších 14 týdnů nepovinných, ale také za plný plat. Podle verze z Evropského parlamentu pak členské státy budou moci upravit poslední čtyři týdny dovolené tak, aby podpora činila 75 až 100 procent výše předchozího platu.

 

 

Je to jeden z těch nápadů, proti kterým se těžko bojuje. Něco jako renty olympijským medailistům, o kterých se hlasovalo v českém parlamentu. „Cože? Vy nemáte rád sportovce?“ „Vy máte něco proti olympionikům?“

 

Stejné to bude i nyní. „Co máte proti dětem a maminkám?“ „Vy pro ně nechcete to nejlepší?“ Jasně, že chceme, ale tak trochu se bojíme, že se nám sesype státní rozpočet. A taky ze zkušenosti víme, že tahle nařízení se zpravidla vymknou kontrole. Už vidím to umělé navyšování platů před porodem.

 

 

A hlavně mi vrtá hlavou, proč by zrovna mateřskou dovolenou měla určovat Evropská unie jednotně pro všechny matky, byť by si ji zasloužily sebevíc. To není nic proti maminkám (navíc tatínkům schválili europoslanci otcovskou dovolenou 14 dní), ale my už snad ani nechceme žádné Husákovy, nebo nedej bože dokonce Barrosovy děti.

 

 

U opravených silnic musí být pomníčky EU s informací o poskytnutých eurodotacích. Doufejme, že maminky nebudou muset povinně svým dětem každý den říkat, že tuto luxusní dovolenou poskytla jí a miminku Evropská unie.

 

Nápad se zrodil ve Výboru Evropského parlamentu pro práva žen. Parlamentem schválený návrh teď zamíří do Rady.

 

PS: Proti návrhu se v parlamentu vyjádřil například Jan Březina (KDU-ČSL), nebo Ivo Strejček (ODS). Pro byl třeba Libor Rouček (ČSSD).

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.