Andranik Soghojan na súde.

Andranik Soghojan na súde. Zdroj: ČTK

Kdo bude nejlepším českým „vorem v zakoně“?

Pro ČSSD není úplně snadné zúročit vítězství, koalice může ztratit většinu ve sněmovně a k ombudsmanovi by se mohla přidat ještě jedna funkce.

 

Premiér Nečas se staví proti koalicím s ČSSD ve velkých městech, zvlášť v Praze. Je to svým způsobem pochopitelné, „velká koalice“ stran, z nichž jedna byla doposud (a zatím zůstává) hlavou „pravice“ a druhá je největší „levicová“ strana, by měla být vždy jen pokud možno krátkodobé provizorium pro situace ústavních krizí. V Brně, jak se zdá, už Nečase poslechli, i když „malá koalice“ bude mít nejtěsnější možnou většinu. V Praze bude velmi obtížná dohoda o osobách vzhledem k tomu, že pražská organizace ODS neprošla žádnou výraznou „perestrojkou“, kterou si TOP09 z důvodů nikoli nepochopitelných žádá. Za poměry na magistrátu nese jistě odpovědnost i ČSSD jako koaliční partner Bémovy ODS - jenže ta odpovědnost je přece jen menší a v koalici s TOP09 by tahala za kratší konec provazu. Pražská ODS by si pak své problémy mohla vyřešit v klidu v opozici.

 

 

Noviny zaregistrovaly, že pro ČSSD není úplně snadné zúročit „vítězství“ v komunálních volbách, o němž se v povolební euforii hodně psalo a mluvilo. Tématu se týká naše dnešní glosa.

 

Podle průzkumu STEM by koalice ztratila většinu v Poslanecké sněmovně. Vede ČSSD s 25,5 %, zatímco ODS klesla na 15,9, TOP na 12,7 a Věci veřejné na 6,9. Komunisté mají 12 %. Přepočteno na mandáty by to znamenalo 105 ku 95 pro opozici. Že koaliční strany budou ztrácet, se dá očekávat – jednak jsou ve vládě a nesou zodpovědnost, jednak musí dělat dost nepopulární kroky (a jsou s to je prosadit). Nevím, zda to ale pan Hartl a jeho tým trošku neuspěchali; zatímco před volbami do PS vypadaly průzkumy STEM tak trochu jako večerníček pro pana Paroubka (a následující volební výsledek pak jako noční můra), tohle je večerníček pro Bohuslava Sobotku.

 

Podpořte Reflex.cz ve finále Křišťálové Lupy 2010. Děkujeme.

 

Soud osvobodil Arménce Soghojana, obviněného mj. z toho, že je údajně tzv. „vor v zakoně“. Při té příležitosti mne napadá, že tuhle instituci v našem ústavním systému ještě nemáme. Byl by to jakýsi zrcadlový protějšek ombudsmana. Ombudsmana jsme převzali, pokud se nemýlím, ze Švédska, tohle je ruská inspirace. Oba by se mohli doplňovat. Možná, že by stálo za to udělat anketu, kdo z našich politiků a veřejných činitelů by tu funkci nejlépe zvládl.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/