Jiří Paroubek se svojí ženou Petrou po rezignaci na post předsedy ČSSD

Jiří Paroubek se svojí ženou Petrou po rezignaci na post předsedy ČSSD Zdroj: EPA

Dobrá zpráva: Paroubek už nechce být prezident

Pozitivnější zvěst už jsme tu dlouho neměli. Jiří Paroubek prý nechce být prezident. Tvrdí to Bohuslav Sobotka a potvrzuje to také sám bývalý šéf ČSSD. Levice by podle nich stejně neměla v senátu dost hlasů.

 

Petr Nečas postrašil voliče tím, že by mohli Paroubkovi pomoci na Hrad. Paroubek se svou obvyklou slušností řekl, že Nečas lže, až se mu od huby práší, protože celá levice by nedala potřebné hlasy dohromady. A úřadující předseda socialistů Sobotka navíc dodal, že ČSSD chce stejně přímou volbu a že by kandidátem byl pak Jan Švejnar. Doufejme jen, že už o tom Švejnarovi řekli, aby se najednou neocitnul na Hradě a nedivil se, která bije.

 

 

Pokud jde o úmysly, nelze samozřejmě politikům celkem věřit vůbec nic. Paroubek taky kdysi vyjednával s ODS, a přitom potají chystal za Topolánkovými zády vlastní projekt s Kalouskem. Zjevil se pak najednou s buržoazním doutníkem v ruce a oznámil národu, jaký dort socialisté a křesťané a komunisté ukuchtili. No a dnes Kalousek předseduje jinou stranu než tehdy a Paroubek s Topolánkem nepředsedují nic, časy se mění. Politikům můžete věřit - třeba stejně jako můžete věřit Jacku Rozparovači, že má ženy opravdu rád.

 

Upřímně řečeno, i Mirek Topolánek už zřejmě nahlédl, že by pro něj bylo lepší, kdyby na Hradě seděl Švejnar, než Václav Klaus. Dvakrát Klausovi pomohl do prezidentské funkce, ale Klaus, jako jedinec neschopný byť i jen náznaku vděčnosti, mu tak dlouho (pravda, za Topolánkovy spoluúčasti) podřezával nohy u židle, až falešný a prázdný Topol padl. Bohuslavu Sobotkovi sice nelze taky věřit vůbec nic, ale jednu věc snad ano, totiž že by na Hradě nechtěl Paroubka. Precedent Klaus je dostatečně děsivý, stejně jako je varovné řádění zhrzeného Miloše Zemana. Jedno snad socialistům nezávidí ani jejich bytostní nepřátelé, totiž to, že Paroubek je nebezpečný pekelný stroj, ať už nějakou funkci má, nebo nemá. Jenže každá strana nese odpovědnost za to, jaké vůdce vyplodila. V tom by byla přímá volba prezidenta nakonec dobrá, že bychom si za hlavu státu aspoň mohli sami. A člověk nemusí mít ČSSD rád, ale konec konců, kdyby výsledkem bylo, že bychom v přímé volbě rozhodovali třeba mezi Přemyslem Sobotkou a Janem Švejnarem, byl by to proti jiným variantám ještě zemský ráj to na pohled. Oba jsou to celkem úctyhodní pánové, byť se každý už nějak namočil v politické špíně a kompromisech, ale to už patří k řemeslu. Sami je k tomu jako voliči tlačíme.

 

Ale už dlouho, asi tak deset vteřin, nikam nekandidovala kandidátka na cokoliv a za kdekoho Jana Bobošíková. Nevíte o nějaké práci, pardon, o nějaké funkci, kterou by mohla převzít?

 

Podpořte Reflex.cz ve finále Křišťálové Lupy 2010. Děkujeme.