Komunální volby 2010

Komunální volby 2010 Zdroj: Tomáš Tesař

Věci veřejné: Dělat politiku na internetu je sci-fi

Top 09 má problém s pražskou ODS, premiér Nečas je velký optimista a nejhůř jsou na tom, alespoň prozatím, komunisté. To už tu dlouho nebylo.

 

Jak to tak vypadá, vítězství ČSSD v komunálních volbách se relativizuje. Titulky jako „ODS ztratila města“ (MfD) jsou předčasné a přehnané. V řadě měst vznikají koalice na základě principu „všichni proti sociální demokracii“, v Brně má primátor Onderka velké problémy s tím, aby ODS získal pro velkou koalici (i tam se rýsuje mj. varianta „všichni proti ČSSD“). V Ostravě to vypadá na velkou koalici v obráceném gardu (tentokrát vyhrála ČSSD). Pokud se Bohuslav Sobotka hrozí „společného postupu pravice“, platí to daleko víc pro komunální než pro senátní úroveň – na té první jde o politická jednání, na té druhé o to, zda se voliči zachce jít volit kandidáta, kterého si v prvním kole nevybral (i když je mu zrovna blíž než ten „levicový“).

 

Premiér Nečas si myslí, že volby koalici neovlivní. Je velký optimista. Co udělá drtivý neúspěch s Věcmi veřejnými, je ve hvězdách. Jistě je hřejí vládní prebendy, ale představa, že je to jen maximálně na čtyři roky a pak dost, je spíše mrazí. Nápad, že proměna v kolektivního Melčáka, prchajícího obráceným směrem, může sice být v takové situaci přitažlivý, hrát levici vládní koalice by asi nefungovalo. Problém VV není ani tak v ideologii, není to křiklavý populismus ani ABL, ale věc ryze technická – dělat stranu na internetu je představa z oboru sci-fi, která v reálu nemůže fungovat. Optimisté si myslí, že za třicet let to půjde, pesimisté, k nimž se počítám, sdílejí názor, že to nepůjde nikdy.

 

 

TOP 09 má problém s pražskou ODS. Pan Svoboda má nepochybně upřímné přání vyčistit pražský magistrát od vykřičených osob z řad strany, kterou zastupuje, jenže potřeboval by se taky zbavit lidí, kteří sedí v pražské stranické organizaci (nebo dokonce nesedí nikde) – a tahají za nitky. A na to bude krátký, šíbři ze stranické roviny si seženou pro magistrát jiná pimprlata. ODS má problém: proběhla v ní občanská válka (za občas nepříliš tiché podpory Hradu). Jestřáb Nečas nakonec zvítězil nad holubicí Topolánkem, který dělal nezásadové kompromisy s táborem pravdy a lásky (to zní v uších pravověrných ODS jako tábor imperialismu). Během občanské války se strana zmenšila na polovinu, jak tomu za občanských válek bývá. Co s tím teď? Popisem problému se zabývá naše dnešní glosa.

 

Nejhůř jsou na tom ovšem, aspoň zatím, komunisté. Ne že by nějak moc tratili, ale vypadá to, že momentálně je nikdo nepotřebuje. To se jistě může rychle změnit: ale něco podobného tu už dlouho nebylo.

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa|Reflex.czKancléřka Merkelová si postěžovala, že projekt multikulturní společnosti v Německu v podstatě ztroskotal. To ovšem není jen problém Německa. K věci se ještě vrátíme.

 

Vzhledem k rozdělení Prahy při volbách do zastupitelstva na sedm obvodů přišli Zelení i Věci veřejné o účast v zastupitelstvu, ačkoli obě strany překročily v celopražském měřítku pětiprocentní hranici. Jde o skandální fintu, kterou by měl posoudit Ústavní soud.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/

 

Foto: Tomáš Tesař