Komunální volby 2010

Komunální volby 2010 Zdroj: Tomáš Tesař

Pro pád politických stran jsou komunálky důležité

V Mostě vítězí iniciativa, John je přesvědčen o tom, že propadnuvší Věci veřejné uspěly - a menší obce nepotřebují politické strany.

 

Náš politický systém vypadá tak, že menší obce politické strany prakticky k ničemu nepotřebují. Většina zastupitelů (přes 50%) je proto „nezávislá“. Největší etablované parlamentní partaje mají 5-7% zastupitelů, především ve velkých městech. Ve společnosti ODS a ČSSD se octla i KDU-ČSL, která těží z toho, že mohla sice v potěmkinské podobě, ale legálně existovat i za totáče a má zbytek toho, co se za první republiky bralo (co do počtu) za normální členstvo. Její návrat do PS není tedy do budoucna vyloučen. Naproti tomu nové strany nedopadly příliš dobře. Pro Věci veřejné byly komunální volby katastrofou, se svou populistickou výbavou (referenda po internetu) pro ně bude velmi těžké si vybudovat nějakou funkční komunální základnu. ODS utrpěla v Praze drtivou porážku od TOP09 (není vyloučeno, že pan prezident to dnes svou volební podporou recyklované ODS dorazil). V dalších velkých městech nejsou ovšem výsledky TOP09 zdaleka tak oslnivé. Problém je, že ODS se rozdělila na dvě strany, dělení tentokrát nebylo zdaleka tak dramatické jako v roce 1997, ale předseda Nečas udělal hodně pro to, aby před volbami vztahy vyostřil a není vyloučeno, že i na to ODS doplatila – a samozřejmě na strašidelnou politiku několikaleté dominance na pražské radnici, která vyvrcholila podílem na neustálém oslabování a posléze svržení Topolánkovy vlády. Takové dělení neprobíhá zpravidla tak, že se strana rozdělí na dvě souměrné poloviny, nýbrž v nejlepším případě na polovinu a něco. V Praze byla tou polovinou TOP09, „něčím“ ODS. Mimo Prahu je to naopak. Všeobecný problém české politiky je ten, že strany nejdřív vykvetou, a pak teprve se pokoušejí zapustit kořeny. Tento proces stavění baráku od střechy zahájilo kdysi OF, od té doby pokračuje. Z čerstvě mimoparlamentních stran se v Praze a v Brně jakž takž udržela nad prahem viditelnosti strana Zelených. Komunální rovina na sebe nepoutá mnoho pozornosti, ale pro růst či pád politických stran je důležitá.

 

Hlasujte pro Reflex.cz ve finále Křišťálové Lupy 2010. Děkujeme.

 

Viditelnější záležitost je výsledek senátních voleb. Odehrává se takříkajíc na předscéně. Jsme zatím jen v polovině, ČSSD potřebuje 12 mandátů, aby získala v Senátu absolutní většinu. V druhém kole bude mít 22 kandidátů, ODS 19, TOP09 4 (se Starosty a nezávislými 5), Věci veřejné 1. Pokud si chtějí koaliční strany dosavadní faktickou většinu v Senátu udržet, musí být vyřazeno 11 sociálně demokratických kandidátů, a to ještě za předpokladu, že případně zvolení lidovci budou hlasovat s koalicí, což vůbec není jisté. Většina v Senátu má spíš psychologický význam, Senát může jen brzdit a např. ústavní většina v Senátu není k ničemu dobrá bez ústavní většiny v PS, kterou nikdo (tj. koalice) nemá.

 

Otázka je především, jak volební výsledky zacvičí s Věcmi veřejnými. Předseda John je vydává za úspěch (VV měla předtím na komunální úrovni jen pár zastupitelů na Praze 1), formálně vzato je to sice pravda, ale přesvědčivé je to pramálo.

 

A ještě jedna malá poznámka: Most není žádné zvlášť malé město (67 tisíc obyvatel). Přesto v komunálních volbách nezvítězila žádná „zavedená“ strana, ale místní iniciativa. Povídá se o ní ledacos, nechme to stranou. Dosáhla však ve volbách přes 50% hlasů. Je mi líto, ale to není normální.

 

Foto: Tomáš Tesař

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/