Komunální volby 2010

Komunální volby 2010 Zdroj: Tomáš Tesař

ODS vymyslela úplně zbytečnou volební fintu

Už je to tady, Strana zelených napadne výsledky voleb v Praze. Bude si u Nejvyššího správního a Ústavního soudu stěžovat, že změna volebního systému, kdy ODS před volbami rozdělila hlavní město na sedm obvodů, ji výrazně poškodila.

 

O co jde? Strana dostala šest procent hlasů. V celostátních volbách by to stačilo k tomu, aby zelení měli své poslance. Jenže v pražském zastupitelstvu zelení nebudou mít ani jednoho zástupce. Je to důsledek nově vytvořeného systému pražských volebních obvodů. Nejvyšší správní soud už přitom před volbami stížnost zelených zamítl, protože podle soudu nelze "dopředu předvídat, jaký bude konkrétní výsledek komunálních voleb a jak se vytvoření volebních obvodů projeví ve voličských preferencích". Tak teď už to víme a nemusíme předvídat.

 

Stejné to bylo v předposledních volbách do Sněmovny. Počet mandátů podle našeho volebního systému neodpovídal poměrně počtu zvolených poslanců.
Nejde o zelené, k těm může mít volič sympatie nabo antipatie, ale o to, že pomáhat si podobným trikem bylo pro ODS přiznáním slabosti. Jak je vidět, moc jí to nepomohlo. Legrační bude, až se jednou ODS sama stane v Praze - nebo i jinde - malou stranou a bude si zoufat, že jí systém ubližuje. Každý chvilku tahá pilku. Jenomže na takové úvahy je mysl politků příliš omezená horizontem asi tak čtyř let, spíše však maximálně jenoho roku.

 

Foto: Tomáš Tesař