Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Exministra Julínka v Senátu odepsali. On ale vstal z mrtvých

V Senátu nebudou Lucie Talmanová, Jan Kasal ani Tomáš Julínek. To oznámil v sobotu v 18:56 zpravodajský server iDnes po sečtení 70 procent hlasů. V případě prvních dvou jmenovaných se trefil, ale bývalý ministr zdravotnictví Julínek do druhého kola nakonec jde. Nestačil sice na Jana Žaloudíka z ČSSD, ale mezi sedmou a devátou večer zcela otočil výsledek a odsunul na třetí místo komunistu Adama Vojtěcha.

 

A právě to, že Julínek porazil Vojtěcha, je zajímavé i z celostátního hlediska. Byl to poslední komunistický kandidát, který měl ještě určitou šanci postoupit do druhého kola senátních voleb. Nestalo se a KSČM tak vyšla letos v Senátu úplně naprázdno.

 

Zda ve druhém kole nevyjde po překonání klinické smrti naprázdno také Julínek, to uvidíme za pár dní v kole druhém. Celkový počet hlasů pro pravicové a levicové kandidáty je v obvodě č. 55 Brno-město zcela vyrovnaný. Žaloudík měl ale v prvním kole pohodlný a jasný náskok. Kvůli poměrně velkému zisku sociálních demokratů v Senátu se však může stát, že ostatní strany (kromě komunistů) půjdou v jednom šiku proti nim.