cesky tesin - radnice

cesky tesin - radnice Zdroj: wikipedia.org

Marian Kuś: Návrat zatraceného socana

Nečekaný úspěch zaznamenala v Českém Těšíně Strana pro otevřenou společnost. Skončila o kousek druhá za ČSSD. Lídrem je přitom Marian Kuś, kdysi vyloučený právě z ČSSD v souvislosti s údajným paděláním lustračního osvědčení.

 

Kuś býval místostarostou Těšína a člen širšího vedení ČSSD. Je ovšem také veden v archivech StB jako ideový spolupracovník s krycím jménem Kuzmo. S tím by Kuś nemohl za sociální demokraty kandidovat, a proto jej údajně zfalšoval. Jenže v roce 2006 prasklo, že osvědčení je upravené.

 

Za padělání lustračního osvědčení před rokem potvrdil Kuśovi Krajský soud v Ostravě stotisícový trest. Už před tím ho ČSSD navíc vyloučila ze svých řad, a zabránila mu tak v roce 2006 v návratu do těšínského zastupitelstva.

 

Teď se ovšem vrátil jako lídr SOS pro Český Těšín. A uspěl. S více než 19 procenty ztratil na vítězné sociální demokraty necelá tři procenta a bude mít velmi silnou pozici.

 

Jenže výsledek může souviset s letáky, které se objevily pár dní před volbami. Odkazovaly právě na SOS a slibovaly tři stovky za každý hlas a dvě za doporučení. SOS to označila za provokaci a distancovala se od nich.

 

Náhoda? Smůla? Štěstí?

 

Další informace o volbách sledujte na Reflex.cz.