Radek John a ostatní poslanci VV se svezli ke sněmovně tramvají

Radek John a ostatní poslanci VV se svezli ke sněmovně tramvají Zdroj: Michal Šula

Nevolíš, zaplatíš. Proč volby polovina lidí ignoruje?

Volební účast byla podle posledních údajů asi 55 procent, jenže to ještě klesne, protože až dojde na větší města, bude výsledek nejspíš horší. Proč na volby polovina lidí kašle?

 

Tak třeba Praha nemá ani 36 procent, Brno ani 35 procent. Vypadá to tedy, že lidé nemají o místní politiku zájem. Buď jsou frustrovaní a mají pocit, že se stejně nic nezmění, nebo jsou celkem spokojeni. A to jsou velká města, kde by to měl být samý vzdělanec, který ví, že je potřeba demokratickou káru nějak udržet v jízdě.

 

Obecním zastupitelstvům důvěřuje aspoň podle údajů z letošního září 58 procent lidí. To je skoro dvakrát víc než Sněmovně. Proč tedy lidé nechodí volit, když těmto institucím věří? A ještě jeden paradox, 65 procent lidí důvěřuje rádiu a 62 procent armádě a prezidentovi dokonce 72 procent. Proč občané důvěřují institucím, jejichž chod nemohou vůbec nijak ovlivnit?

 

Jenomže to je známý rozpor, lidé mají úctu před něčím, co neznají. Protože znají sami sebe a vědí, že nejsou nic moc, předpokládají, že ani to, co dělají, nebude mít valný výsledek.

 

Stalo se zvykem spílat politikům a nějak se zapomíná na to, že ti lidé se nedostali do funkcí jinak, než hlasy voličů. S tímto druhem politické korektnosti budeme muset asi také skončit. Odpovědnost za stav veřejných věcí mají dva druhy lidí: ti, co přišli volit a ti, co nepřišli volit. Ta polovina lidí, co dnes nepřišla volit, nejen nevyužila své volební právo, ale navíc přišla i o právo na něco nadávat. Je to jako když nejdu vyvenčit psa a pak se divím, že v obyváku je louže.

 

Sledujte průběžné výsledky voleb do zastupitelstva a do Senátu online.