V první den komunálních odvolil prezident Václav Klaus s manželkou Livií¨.

V první den komunálních odvolil prezident Václav Klaus s manželkou Livií¨. Zdroj: ČTK

Profesor Václav Klaus odvolil. A rozumí i okurkám

Prezident Václav Klaus odvolil a nechal se slyšet, že „šanci řídit město nebo městskou část musí dostat seriózní lidé, neměly by to být rychlokvašené okurky“. Nikoho nejmenoval, ani TOP 09 ne, ale je jasné, že tím sotva myslel Zemanovce.

 

Pokud jde o Prahu a pokud seriozními lidmi myslel pražskou ODS, tak to vyzní dost zvláštně.

 

Pražská ODS je balvan na noze celé strany a ani zmatené angažmá všelijakých fíkových listů - byť úctyhodných - na poslední chvíli na tom mnoho nezmění. Ani ta metafora s rychlokvaškami moc nesedí. Kdyby se lidé chtěli přetahovat pomocí symbolů, řekli by třeba, že lepší nový a dobrý burčák, než staré kyselé víno, byť úctyhodného ročníku. Ale o to nejde. Dosavadní pražské vedení je zkompromitované a doba na očistu je více než vhodná.

 

Sledujte průběžné výsledky voleb do zastupitelstva i do Senátu online.

 

Možná chtěl vlastně doporučit volit komunisty, protože ti se angažují v politice od roku 1921, tedy žádné rychlokvašky. Ale třeba chtěl doporučit sociální demokraty, ti jsou nejstarší česká politická strana, pokud budeme ty dnešní považovat za potomky těch tehdejších. Nebo snad lidovce? Ale ty už nikdo nebere moc vážně. Možná má Klaus něco proti České pirátské straně.

 

Prezidentovi se nakonec podařilo podkopnout židli nenáviděnému Topolánkovi, ale je otázka, jestli se tím reálný volební výsledek ODS na jaře až tolik změnil. A je také otázka, jestli pohled na předáky „obrozené“ ódeesky, kteří se k Hradu blíží v předklonu, sežene téhle straně nové voliče.

 

Pojem rychlokvaška je také dost relativní, protože ve všech těch stranách, které bychom si pod tím mohli představit, působí lidé, kteří jsou v politice mnoho let. Ve skutečnosti jsou to často staří známí v nových časech, kteří k sobě přibrali pár nových známých. Co Klausovi brání v tom, aby to řekl jasně? ODS ho už zase uctívá a on se k ní také milostivě přiklonil. Když jeho vlastní rychlokvaška Petr Mach se svou straničkou, tak pohořel.

 

Během sobotního odpoledne a večera se na Reflex.cz dovíte, jak to s okurkami různého druhu v Česku dopadlo.