Jste rošťáci, vzkázal Tůma ODS

Jste rošťáci, vzkázal Tůma ODS Zdroj: Tomáš Tesař

ODS potřebuje nářez v Praze jako prase drbání

Vesecká musí odejít z funkce, kandidát na primátora Svoboda rozdává v metru koblihy a český česnek prohrává krvavý souboj s čínským česnekem – i když ho lidé chtějí víc.

 

Je třeba vylikvidovat Veseckou: Věci veřejné chtěly ještě před volbami, nakonec učiněn kompromis, stane se tak do konce října. Pak nastane v ČR ráj na zemi. Že paní Vesecká by měla z funkce odejít, je zjevné. Kravál, který se kolem toho z čistě populisticky politických důvodů děje (zahájila ho kdysi paroubkovská ČSSD) mi přijde poněkud hnusný.

 

V posledních třech komunálních volbách v Letňanech kandidovali postupně na kandidátkách tří různých stran (US-DEU, SZ, TOP09) čtyři stejní lidé. Nevím, zda je vůbec vhodné se tím zabývat. Kandidáti na nižší politické úrovni hledají stranu, která by jim poskytla politický background, a nemusejí být přitom jejími zuřivými přívrženci. Strany jsou pro straníky (v tom měl náš velekněz Pravdy a Lásky recht), je třeba jen opravit konec – a nikoli straníci pro strany. US-DEU, SZ a TOP09 mají přitom skutečně něco společného, vazby na liberální okolí Václava Havla (přičemž Havel už nehraje nějakou ambiciózní politickou roli, působí spíš jako inspirátor). Tyto strany mají jakýsi stálý rezervoár voličů, sice nijak obrovský, ale zároveň nepřehlédnutelný. Jen se mi zdá, že pokud TOP09 zůstane pouze u toho, skončí stejně neslavně jako její předchůdci a letňanští budou muset hledat další oporu (mám dojem, že místopředseda Kalousek si je tohoto nebezpečí vědom, otázka je, jak si s ním poradí).

 

Lidé marně žádají český česnek. Nemůže konkurovat čínskému. To je nepochybně jen začátek.Budou následovat pečivo, mléčné výrobky, maso, s textiliemi je to už zjevně hotové, atp. atp. Nakonec, až budeme správně vykrmeni, bude následovat porážka. Na vině nebudou primárně Číňani, ale my. Česká populace si kdysi nechala od Rusů nakecat, že když bohatým všechno ukradnem, stanem se bohatými sami. Neosvědčilo se, všechno jsme ukradli a zbyly nám stejně jen holé zadnice. Teď se via facti rodí celoevropská) představa sociálního státu, který budou udržovat při životě Číňani, protože my už toho moc nenapracujeme. To je prosím ještě větší blbost a doplatíme na ni ještě víc než na tu předešlou iluzi.

 

Nemám důvod nepředpokládat, že současný kandidát pražské ODS na primátora dr. Svoboda je slušný člověk. Nicméně, když zápolil s dr. Rathem o vedení ČLK, dopadl jako sedláci u Chlumce. A teď se mu nepodařilo přesvědčivě dokázat, že nemá sloužit jako křoví, za které se schovají braši, kteří dirigovali pražskou radnici v minulých letech (s malými obměnami). A konečně: ODS potřebuje pořádný nářez v Praze (a v Senátě) jako prase drbání. Nemohu se zbavit dojmu, že už má zase chuť dostat pod kontrolu média. Sice se to zase nepovede, ale během experimentu přijdou o vážnost média i trocha toho dobrého, co v ODS v nižších patrech pořád ještě zbývá.

 

Kromě toho dostal dr. Svoboda příšerný a nadto nikoli původní nápad: dne s ráno ODS rozdávala na stanicích metra koblihy. Opičí se po podobné akci generála Tvrdíka, který velel předvolební agitaci ČSSD před volbami do PS. Glosa, kterou jsme to tehdy komentovali, sedí i na pana Svobodu a jeho předvolební braintrust. Tehdy jsem zapomněl zmínit ještě jednu uměleckou předlohu, totiž film s Pierre Richardem, který si v něm co by zaměstnanec PR agentury vymyslil akční reklamu, při níž si budou občané rozbíjet vajíčka (sic!) o hlavy. Film jsem neviděl do konce, leč to podstatné ano: po rozpačitém začátku se akce rozjela a výsledkem byl, pokud se dobře pamatuji, okamžitý vyhazov autora nápadu ze zaměstnání. Koblihy jsou humánnější nástroj než vejce.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/

 

Foto: Tomáš Tesař