Bobošíková tvrdí, že vše bylo v pořádku

Bobošíková tvrdí, že vše bylo v pořádku Zdroj: Jiří Krušina

Senát se změní. Budou v něm Bobošíková, Talmanová či Špidla?

Senát je pro občany nejméně zajímavé těleso našeho vrcholného politického systému. Od roku 1996, kdy tato horní komora parlamentu vznikla, se na tom nezměnilo vůbec nic. A nezmění ani v pátek a v sobotu při volbách do třetiny Senátu. Přesto se v něm mohou odehrát důležité věci. Výrazně posílit zde může ČSSD a mohou se v něm objevit některé zajímavé tváře.

 

Doba, kdy Senátu dominovala ODS, právě končí. Občanští demokraté obhajují až 18 míst ve 27 obvodech, do nichž se volí (bylo to původně 19 křesel, ale Bedřich Moldan uprchl z ODS do TOP 09 už před časem). Naopak ČSSD teď neobhajuje jediný mandát a bude „brát“ v každém případě. Kolik mandátů získá ale těžko odhadnout, protože Senát je souboj osobností a rozhoduje se většinou ve dvou kolech.

 

A právě některé osobnosti zřejmě zamíchají senátními kartami. Například v obvodu číslo 22 v Praze 10 kandiduje Jana Bobošíková ze strany Suverenita. Moc šancí ji odborníci nedávají, ale já si naopak myslím, že se může prosadit, protože Senát je přesně místo, kde výrazní lidé z malých stran mohou na voliče zabrat.

 

O Senát usiluje i bývalý premiér, evropský exkomisař a sociální demokrat Vladimír Špidla. A opět – tip expertů říká, že se do horní komory parlamentu neprobojuje. Má v obvodu číslo 10 v Českém Krumlově těžkého soupeře v Tomáši Jirsovi z ODS, ale já se domnívám, že půjde o velmi vyrovnaný souboj.

 

Velká dámská jízda se pak očekává v obvodu 40 v Kutné Hoře. Kandiduje zde manželka Mirka Topolánka Lucie Talmanová (ODS), známá lidovecká politička Michaela Šojdrová, přítelkyně Miloše Zemana Jana Volfová (za Suverenitu) či Olga Zubová (Demokratická Strana zelených), která položila Topolánkovu vládu.

 

Přestože Senát není pro voliče moc zajímavý, rozložení sil, které v něm nastane, může ovlivnit třeba to, zda budeme mít přímou volbu prezidenta či nikoli. Pokud oslabí ODS (která se k přímé volbě moc nekloní) mohl by podobný návrh projít i touto částí parlamentu.

 

Zaujal vás článek? Hlasujte pro Reflex.cz ve finále Křišťálové Lupy 2010 (kategorie Média - všeobecná). Děkujeme.