Reflexe

Reflexe Zdroj: archiv Reflexu

Toto není Reflex! Kdo spáchal předvolební plagiát?

Do mnoha pražských schránek dorazil včera propagační předvolební slint, který, ač se tak chce tvářit, nemá nic společného s časopisem Reflex. Autoři pod anonymním podpisem „nespokojení občané“ útočí ironickým stylem na vybrané politické strany, které se ucházejí o hlasy voličů v komunálních volbách.

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa|Reflex.czPři pátrání po pachatelích tohoto plagiátku je výběr stran, které se dostávají na pranýř, jedním z vodítek: „O ODS, ČSSD nebo komunistech už toho bylo napsáno tolik, že ani nemá smysl se tomu věnovat. Chceme se zastavit nad vycházejícími hvězdami nových stran…“ Takže autorský tým „nespokojených občanů“ evidentně musí pocházet z řad ODS, ČSSD nebo KSČM. Ty poslední vylučme – mají veskrze pozitivní program (s lidmi pro lidi) a nedostatek jakéhokoliv smyslu – i špatného – pro humor. Takže zbývá ODS nebo ČSSD. Zapojme s Poirotem šedou kůru mozkovou! Mohly by nám napovědět gramatické chyby, dokonce i v titulku („stovky milionů ze státního pro Kalouskovi chráněnce“), které by ukazovaly na zástupce nevzdělaného lumpenproletariátu, sídlícího v Lidovém domě. Ovšem ani to ještě není nezvratný důkaz. Naopak samotný titul brožury „Průvodce inteligentního voliče po vlastním osudu“ naznačuje, že autor se nechal inspirovat slavnou knihou Pavla Tigrida Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu. Což by zase ukazovalo spíše na nějakou pravicovou rychlokvašku, která absolvovala několik semestrů vysoké školy CEVRO Ivana Langra. Ani tudy tedy cesta nevede.

 

ReflexeReflexe|archiv Reflexu

 

Nezbývá tedy, než si vzít ku pomoci nepřímé důkazy: Jaroslav Tvrdík, mistr inteligentní negativní kampaně a rozhazování peněz, ještě stále v Lidovém domě působí. A s ním i duch Petra Dimuna, proti jehož ironickým šlehům směrem k politické konkurenci (a novinářům) jsou bonmoty G. B. Shawa nebo G. K. Chestertona žvatláním pětiletého dítěte. Naproti tomu mistr politického marketingu Mirek Topolánek a jeho věrní už jsou z vedení ODS vymeteni a věnují se jinému byznysu.

 

ReflexeReflexe|archiv Reflexu

 

Taky je ovšem možné, že se na výrobě tohoto paskvilu podílely obě strany společně, ale tato teorie jeví se poněkud přitažená za vlasy. Těžko předpokládat, že by se shodly na jediné, byť jakkoliv hloupé větě.

 

Asi nám nezbude, než po vzoru Federální kriminální ústředny požádat veřejnost: Máte-li informace o možných pachatelích brožury, obraťte se na nejbližší policejní služebnu. Nebo raději na Reflex: rxonline@reflex.cz.

 

Podpořte ten pravý Reflex.cz v klání o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.