politika

politika Zdroj: reflex.cz

Věcem veřejným začíná téct do bot

Mirek Topolánek promluvil o hrabivých rukou politiků, Čína nechce, abychom se scházeli s dalajlámou a nějaká paní Obamovi vyčinila, že tak jeho změna není nic moc.

 

Mirek Topolánek se zúčastnil konference Fórum 2000, kde byl „aktivisty“ (údajně několika) přijat a málem vypuzen jako cizorodý prvek. Být jím, zaevidoval bych to, aktivisté mohou mít pravdu v tom smyslu, že tam neměl lézt. Mluvil o tom, že neviditelná ruka trhu byla vystřídána hrabivou rukou politiků a že moderní stát představuje velké nebezpečí, protože ekonomika v něm přestala být hlavním nástrojem k dosahování blahobytu. „Moderní stát blahobytu vsadil na rostoucí konzum za každou cenu, bez ohledu na naše potomky a na budoucnost.“ (V tom je cítit jakási malá úlitba Pravdě a Lásce.) Krizi prý způsobili západní politici, „kteří dávali bankám nesmyslné záruky a motivovali je půjčovat i lidem, kteří nemohli splácet.“ Celkový dojem: expremiér účtuje se světem politiky (a to globálně); mám pochybnosti, zda je to spravedlivé, nebo za je to jen stres z politického neúspěchu, který se může ukázat samozřejmě jen jako dílčí, záleží na Topolánkovi. Stejně se mi zdá, že hlavní problém je převrácený přístup lidí jako spotřebitelů k obchodu. Představa, že je možné peníze napřed utrácet a pak je teprve vydělávat. Mám intenzivní pocit, že celá idea sociálního státu je postavena na tomto principu, ale je to jen pocit, nejsem ekonom. Jinak Topolánkovo vystoupení vzbuzuje dojem, že je tak trochu reklausované odéesce na truc (vstřícné gesto vůči třídnímu nepříteli Havlovi). Z politického hlediska má sotva nějaký pozitivní smysl, na spojování s Havlem ještě nikdy nikdo politicky nevydělal, není totiž co. Pokud by se Topolánek chtěl prosadit na světové intelektuální scéně jako myslitel, pak by to mohlo mít význam, i když jen dosti omezený, ale to snad proboha nechce. Nečasovu vládu (a vládní koalici) teď čeká zajímavá disciplina, závod plavání v bazénu, naplněném krupicovou kaší. Být Topolánkem, počkám si na výsledek, bude se dát odhadnout tak do půl roku. A pak třeba bude mít šanci.

 

„Jsem unavená bránit vás, vaši administrativu, bránit změnu, pro niž jsem hlasovala. Jsem hluboce zklamaná tím, kde momentálně jsme,“ řekla prý na nějakém mítinku prezidentu Obamovi jakási znechucená přívrženkyně. To je pozoruhodné, ta koza si vůbec nepřipouští svůj podíl na rozpoutání obamovské hysterie, vichřice nadějí, které nemohl naplnit nikdo. Jistě, prezident na tom má větší podíl, rozpoutal to všechno (běda tomu, skrze koho přichází pokušení), ale volička si neřekne, i já jsem to zvorala a měla bych se zlobit hlavně na sebe, to, co dělal prezident, jsem ovlivnit nemohla nebo mohla jen nepatrně, to, co jsem dělala já, jsem ovlivnit mohla ve všem všudy.

 

Věcem veřejným začíná téci do bot. Kázeň ve straně klesá, členové (i poslanci, např. poslanec Huml) si stěžují na přílišnou pravicovost. Zlevicovatění to ovšem nespraví, povede k tomu, že se strana rozsype jako Strana Zelených, jejíž úlohu v nové konstelaci VV zjevně přejaly. Napětí (zatím předvolební) panuje i mezi ODS a TOP09. Tématu se týká naše dnešní glosa.

 

Čína prý dala českým diplomatům najevo, že lepší obchodní vztahy mohou být navázány teprve tehdy, až se ČR zaváže, že se její představitelé přestanou scházet s dalajlámou. Takový požadavek je nestydatý a vládě nezbývá než dát najevo, že na podobné omezení nepřistoupí, i když třeba původně nic podobného nezamýšlela. Je to příklad politického buranství, které by nemělo uspět, nejsme v postavení Hongkongu. Jinak čínský velvyslanec v ČR je horlivý zástupce multikulturality: „Když stav lidských práv v Číně je jiný než na západě, tak to neznamená, že v Číně lidská práva nejsou.“ Rozuměj: jsou tam, jenom jiná. Ve skutečnosti lidská práva jsou jen jedna, a jsou postavena na zásadě, že člověk má milovat bližního a že i nepřítel je bližní. Je mi líto, tahle zásada není vůbec multikulturní, ale musíme na ní trvat.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/