Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: ČTK

Bohuslav Svoboda: Navoněný poklop pražské ODS?

V předvolebních Otázkách Václava Moravce z Prahy mi bylo upřímně líto jednoho muže: lídra ODS Bohuslava Svobody. Noblesní lékař s motýlkem možná ani neví, komu všemu propůjčil jméno.

 

„Mám silný mandát,“ zopakoval Svoboda několikrát v debatě, snad aby před kamerami ujistil sám sebe.

 

Kromě tváře a jména na plakátech totiž nemá ve skutečnosti mandát skoro žádný. Stranický mandát nevzniká tak, že si šéf pražské ODS Boris Šťastný sedne se svými kamarády-kmotry a developery do drahé restaurace a po třetí lahvi archivního koňaku se zeptá: Tak z koho uděláme lídra, sakra, když sami být lídry nemůžeme? Nemáte číslo na někoho, kdo ještě nic neukradl?

 

Ostatně ještě donedávna byl Svoboda pouze jedním ze sedmi jmen, která pražská ODS, s níž dlouho odmítal spolupracovat i šéf ODS Petr Nečas, v panice sesbírala coby lídry na magistrátu, v nemocnici a v kabině hokejové Sparty. I Šťastný totiž tušil, že žádného skutečného lídra, jakým byl v posledních volbách například Pavel Bém, nemá. Ani v Praze prostě volební lídr nevzniká tak, že novinářům dáte chlebíčky, přivedete Jana Kalouska s kapsami plnými vtipů a řeknete, že se bývalý zpěvák o město vždy zajímal, takže teď bude dělat trochu do kultury a trochu taky do zoo.

 

Ještě mnohem horší než tenhle trik jsou ale jména kandidátů za Svobodou, jde o fakt exkluzivní hvězdnou pěchotu: zvolit si můžete třeba Pavla Horálka, starostu skrznaskrz promazané Prahy 4; nebo starostu Prahy 1 Filipa Dvořáka, co kdysi už padl kvůli aférám s byty a do politiky se nenápadně vrátil přes náhlou rakovinu; nechybí samozřejmě ani známý elegán a odborník přes nepromokavé obleky Milan Richter, ve volném čase velký milovník divadla. Na nebi hvězd už chybí jen Bém.

 

Právě tihle lidé mají v pražské ODS, kleptomanské partě, silný mandát, ačkoli jsou pro volby logicky napsaní až za Svobodou. Snad i proto někdejší šéf lékařské komory v televizi stále mluvil o jakési tajné ODS, jíž má prý kolem sebe on a která se tak najednou zamilovala do Kaplického blobu, jenž nedávno sama pohřbila. Chudák docent medicíny, jenž to zřejmě i myslí upřímně, tak připomíná navoněný poklop, co kvůli návštěvě tchýně hodíte na přetékající zahradní jímku.