Václav Havel, billboard

Václav Havel, billboard Zdroj: ČTK, Archív

Václav Havel oznámil, koho nevolí. Ale koho vlastně volí?

VOLBY 2010: Nevolím tunely a tuneláře. Nevolím mafiány a šejdíře. Nevolím kasína a nevěstince. To oznámil exprezident Václav Havel na svém předvolebním billboardu. Koho ale vlastně bývalá hlava státu volí? Protože koho v minulosti jmenoval, ten skoro nikdy neuspěl.

 

Pokud Havel nevolí tunely a tuneláře, tak zřejmě má na mysli ODS a tu by on (podobně jako v současnosti mnoho Pražanů) nikdy nevolil. Některá slova z billboardu by mohal zase evokovat i narážku na praktiky Miroslava Kalouska, takže si škrtněme i TOP 09, přestože v ní je Havlův přítel Karel Schwarzenberg. Sociální demokracii nevolí exprezident tradičně. Věci veřejné mu budou protivné kvůli propojení Víta Bárty s byznysem. Komunisty nesnáší. Takže kdo nám zbývá? Například Strana zelených. Zelené myšlenky vždy byly Havlovi blízké. Ale podpořit stranu, které se určitě nedostane nikam?

 

Václav Havel vždy chtěl stát mimo proud hlavních stran a většinou se přiklonil jen k tomu, kdo hlásal "rozbití" zaběhlého politického systému, kterému dominovaly ODS a ČSSD. Jenže nikdy mu to nevyšlo. Podpořil Unii svobody, ta je už pryč. Podpořil zelené, kteří se vlastní vinou stali marginální straničkou. Bývalý prezident tak bloumá politickou krajinou a neví, co by bylo pro něj zajímavé.

 

Kdysi Havel jmenovitě označil i několik tehdy poměrně mladých politiků, kteří měli podle něj být budoucností této země. I v tomto případě se velmi zmýlil. Vyřkl totiž tato jména: Stanislav Gross (podezřelý expremiér, který přišel k velkému majetku tím nejpodivnějším způsobem pomocí styků z politiky), Petra Buzková (ta se uklidila mezi právnickou komunitu a k dění se většinou veřejně už léta nevyjadřuje), Michal Lobkowicz (někdejší ministr obrany zcela zmizel v politickém propadlišti) čí Vladimír Mlynář (také chvilku ministr, před časem poradce předsedy vlády Jana Fischera, dnes zaměstnanec nejbohatšího muže země Petra Kellnera). Podpořil ale i zeleného Matěje Stropnického, který neuspěl se svými názory ve své straně.

 

Václav Havel byl nepochybně jednou z nejvýznamnější postav státu na konci 20. století, ale jeho politické instinkty, mimo prezidentování, selhávají.

 

Sledujte další volební komentáře na Reflex.cz.