paroubek

paroubek Zdroj: Foto Profimedia.cz a abl

Jiří Paroubek: Malý návrat velkého bubáka

Tak konečně je to tady: necelých pět měsíců po volbách padlý kápo ČSSD zjistil, že sedět na chatě ve Vraném a pouštět mediální pšouky není nic pro muže jeho formátu. Plánuje proto politický návrat.

 

Paroubek to samozřejmě ještě neřekl oficiálně, jak jinak; ČSSD se stále vzpamatovává z jeho pětiletého teroru, který ji připravil o gramotné voliče i netotalitní koaliční partnery, takže jeho návrat je logicky nechtěné tabu – zvlášť nyní před dvojími volbami. Expremiér prostě v médiích nepopřel, že se chce stát šéfem pražské ČSSD.

 

Pro stranu, jež chce rychle a navždy zapomenout na Paroubkovo dědictví demagogické konfrontace, předvolebních pouličních bitek a udržování polosvěta do vysokých stranických funkcí a jejíž hlavouni se nám za to v médiích nyní omlouvají, je to velmi špatná zpráva: prodávat voličům ČSSD s Paroubkem jako ČSSD bez Paroubka prostě nejde. Velký PR rébus by to byl i pro Petra Dimuna, smutného guru politické špíny.

 

Navíc nechápu, proč se Paroubek chce vracet do politiky přes Prahu, když právě odsud musel kvůli kandidatuře do Sněmovny vždy utíkat na sever, kde mají pro jeho osobitý vkus i styl, od růžových svetrů a džínů přes Michala Davida až po vraždu na křtu knihy, odjakživa slabost - stal se tím totiž jedním z nich. V intelektuálnější a bohatší Praze je pro ČSSD stejně toxický jako temelínský odpad v říčce s pstruhy.

 

Expředseda navíc dokazuje, že je zcela nenapravitelný. ČSSD stále doporučuje za šéfa svého bývalého sekerníka Davida Ratha, za oficiální hlas Davida a za politický styl tupou agresi. Skoro jako by zapomněl, co se stalo poslední květnový víkend. Exministry ČSSD Martina Pecinu a Jana Kohouta, kteří se za něj i za sebe omluvili, obviňuje z „politické hlouposti“; Kohoutově politice podle něj pevné voličské jádro ČSSD zase nerozumí.

 

Ano, pevné voličské jádro ČSSD se nikdy moc nepřekrývalo s rozumem, přesto by ale jeho zástupci měli Kohoutově politice dobře rozumět, je totiž celkem přímočará: profesionální kariérista totiž vždy vyznával jedinou politiku – co nejvyšší a nejlépe placenou funkci. Problém je spíš v tom, že až příliš mnoho voličů letos konečně porozumělo Paroubkově politice. Ostatně i proto se teď zneuznaný génius nudí ve Vraném.

 

Zaujal vás článek? Podpořte nás v Křišťálové Lupě 2010. Děkujeme.