Barack Obama v Praze

Barack Obama v Praze Zdroj: Radek Burda

Dělají si z nás Američané srandu? Zablokovali velvyslance

Po návštěvě Baracka Obamy v Praze tvrdil prezident Václav Klaus, že Spojené státy již za pár týdnů pošlou do české metropole nového velvyslance. Neposlaly. Minulý týden Klaus v Americe říkal, že se to vyřeší už za pár dní. Nevyřešilo. Dělají si z nás snad Američané srandu? Vždyť jejich ambasador není v Praze už od 20. ledna 2009.

 

Ještě nikdy v historii vzájemných vztahů se přitom nestalo, aby velvyslanec nejsilnější mocnosti světa chyběl v Praze tak dlouho. A vypadá to, že situaci v tomto případě nemá Obama pod kontrolou. Přesněji řečeno: příliš ho to nezajímá, je to pod jeho rozlišovací schopnost.

 

A americký Senát tento týden zablokoval kandidáta Normana Eisena, který byl považovaný za jistého nového velvyslance USA v České republice. Námitku proti jeho jmenování vznesl republikánský senátor za stát Iowa Chuck Grassley. Vadí mu, že Eisen kdysi odvolal generálního inspektora Společnosti pro národní a komunitní služby a že neodpovídal otevřeně a upřímně při výslechu, když se případem zabýval Kongres.

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa|Reflex.czEisen odvolal inspektora Geralda Alpina loni v červnu. Stalo se tak několik měsíců poté, co Walpin přišel se dvěma zprávami o selhání Obamových spolupracovníků. A Eisen patří k nejbližším Obamovým spolupracovníkům. Radí mu v otázkách etiky.

 

Místo velvyslance v Praze je volné od loňského 20. ledna, kdy republikán Richard Graber odjel z Česka poté, co se ve Spojených státech vyměnila vláda. Američané od té doby chlácholí českou diplomacii, že vše dají rychle do normálního stavu. Nikdy slib nesplnili. Podle všeho nepovažují svého malého evropského spojence za důležitou zemi. V čemž mají vlastně pravdu.

 

Zaujal vás článek? Hlasujte pro nás v Křišťálové Lupě 2010. Děkujeme.