Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

K volbám zřejmě přijde nejméně lidí v historii ČR

Prezident Klaus vzpomíná na svatého Václava, vyslovuje nedůvěru Schwarzenbergovi a v OSN jmenují koordinátora pro kontakt s mimozemšťany.

 

Občan jménem Roman Koki byl definitivně odsouzen za znásilnění a vydírání mladé dívky. V Právu o případu informují, teprve závěrem padne věta, že dívka po znásilnění prý trpí fobií z příslušníků romského etnika. Politicky korektní způsob informování i kriminálních činech vede k tomu, že se novináři musí kroutit jako žížaly a občas to úplně nevykroutí. Směšné je, že kdyby v článku nebyla ani zmínka o Romech a nebylo uvedeno jméno delikventa, stejně to skoro každý čtenář přišije Romům. Přišije jim i řadu případů, ve kterých jsou úplně nevinně, protože je má na svědomí „bílý“ Čech rodu slovanského. Nemíjí se tady politická korektnost účelem?

 

V OSN mají praktičtější starosti: budou jmenovat koordinátora OSN pro případný kontakt s mimozemšťany. Nezáviděníhodným úkolem má být pověřena křehká dáma, malajská astrofyzička Mazlan Othmanová. Ovšem, funkce je zapotřebí, je třeba pamatovat na všechny případy. Moc by mne zajímalo, co by si paní Othmanová počala při kontaktu s bytostí jako je predátor ze známého amerického filmu. Neměla by dostat k ruce nějaké ozbrojené komando a Arnolda Schwarzeneggera jako poradce? (Vlastně raději ne, predátor neozbrojené ignoroval).

 

Podle MfD vadí v seznamu nových velvyslanců, který předložil prezidentovi ministr Schwarzenberg, opravdu někdejší předseda US Petr Mareš. Zdá se, že poté, co se Topolánek pokusil zasypat „sarajevský příkop“ (což mu sice slouží ke cti, ale nejspíš to zároveň mohutně přispělo k jeho pádu), bude se teď pracovat na jeho znovuvyhloubení. Lidská malichernost nezná mezí a vůle ODS podřezávat si pod sebou větev taky ne.

 

Máme na krku prohnilý režim (ten v Afghánistánu), píše v MfD Milan Vodička. Jistě. A máme ho na krku (tedy Západ ho má na krku) proto, že se Západ rozhodl vybudovat v Afghánistánu vzorovou demokracii podle britského vzoru. Je to, bohužel, trochu podobná blbost jako budovat tam rudé samoděržaví podle vzoru SSSR. Realistická politika se s „politickou korektností“ nesnáší. Ale i v rámci realistické politiky je možné v Afghánistánu vybudovat režim o hodně lidštější než byl ten talibánský (a než ten „sovětský“). Dokonce i demokracie podle britského střihu je možná, ale chce tolik času a trpělivosti jako anglický trávník ve známé anekdotě.

 

Václav Klaus si najednou vzpomněl na svatého Václava. Co mu v tom bránilo dřív? Topolánek? Kardinál Vlk? Pompézní změna působí trochu křečovitě, lebku českého knížete vezli v prezidentském autě a doprovázela ji Hradní stráž (přiznám se, že je mi poněkud nepochopitelné, proč ho nenechají odpočívat v hrobě, úctu lze projevovat i bez takovýchhle gest, ale koneckonců je to věc katolické církve). Je potěšitelné, že zakladatele české státnosti vzali naši političtí papaláši zase na milost, i když se na něho podle Miloše Zemana vztahoval malý retribuční dekret.

 

A pan prezident podruhé: v rozhovoru pro LN vyslovil nedůvěru ministru Schwarzenbergovi, protože stojí na opačné straně barikády. Máme tu barikádu, a jeden ministr se projevil jako přeběhlík. Nedůvěra není natvrdo (jako ve sněmovně) ale jen „trochu“. Možná je to tím, že v ústavě o tom, že by měl prezident vyslovovat ministrům nedůvěru, nic není. Důvody pana prezidenta jsou natolik specifické, že celé záležitosti věnujeme naši glosu. Moc by mne zajímalo, jak bude tahle vláda pod prezidentskou kuratelou vůbec moci fungovat. A taky, zda TOP09 bude stát za Schwarzenbergem. Jde o zásadní věc, která se už vůbec netýká jen Schwarzenbergovy osoby, ale ústavního pořádku v ČR.

 

A Václav Klaus potřetí. U příležitosti otevření nové části závodu firmy Philip Morris prohlásil na adresu EU (a taky tuzemska): „Boj s kouřením je směšný, zákazy se nedá nic vyřešit.“ Je proti „vrchnostenským opatřením“. Na tom prezidentově odporu je hodně pravdy. Nevolím si své zástupce proto, aby pečovali o mé zdraví proti mé vůli. Zvlášť, když ta volenost je hodně, hodně zprostředkovaná. Mé zdraví je moje, mohu o něj pečovat a případně je destruovat podle svého vlastního uvážení, následky si ponesu sám a ne pan Barroso nebo pan poslanec Šťastný. Jsem nekuřák, ale respektuju svobodu kuřáků, pokud mi nekouří přímo pod nos.

 

A nakonec něco průzkumů: k volbám prý přijde (podle CVVM) nejméně lidí za existenci samostatné ČR. Mají dojem, že všechno se rozhodlo v květnu? Podle STEM podporuje vládu 30 %, proti je 40 %. 38 % lidí vládě důvěřuje. Podle 45 % vláda pracovala dobře. Tomu úplně nerozumím, plyne z toho, že 8 % lidí vládě důvěřuje, ale nepodporuje ji, 15 % lidí si myslí, že vláda pracovala dobře, ale nepodporuje ji, a 7 % lidí si myslí, že vláda pracovala dobře, ale nedůvěřuje jí (tohle poslední by se dalo s velkou námahou pochopit). Podle průzkumu STEM důvěřuje premiéru Nečasovi 49 %, nedůvěřuje mu 51 %. Výsledky jsou pro českou vládu relativně dobré, ale je zatím velmi brzy po volbách, uvidíme, co bude v březnu příštího roku. A konečně preference podle Factum Invenio. Volební výsledek by se dnes podobal tomu květnovému, ČSSD by měla 22,2%, malinký přírůstek, ODS 20,7 %, o trošinku větší přírůstek, TOP09 18,1, ještě trochu větší přírůstek, ale taky nic moc, VV 8,8, 2% ztráta, KSČM 13,3 , 2% přírůstek. Celkem by vládní koalice získala v přepočtu 112 mandátů, což je pochopitelné, když vláda vládne, ztrácí, zejména v této situaci. Ztráta jde v podstatě na úkor VV, to je taky pochopitelné, ministři VV se profilují, snad až ministra Bártu, amatérsky.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/