Ruský prezident Medveděv přiletěl do Česka. Hned po příletu se setkal s prezidentem Klausem

Ruský prezident Medveděv přiletěl do Česka. Hned po příletu se setkal s prezidentem Klausem Zdroj: ČTK

Den české vychytralosti: Klaus kritizuje Írán, kníže s ním jedná

Zatímco všechna česká média informují o tom, jak Václav Klaus vyzýval v sobotním projevu na Valném shromáždění OSN tuto organizaci k reformám a zeštíhlení, měl prezident ve svém vystoupení daleko zajímavější pasáž. Věnovala se kritice jaderných ambicí Íránu. Jak ale vznikla?

 

Klaus v New Yorku v sobotu v desetiminutovém projevu kromě jiného řekl, že „nepolemizujeme s právem jakékoli země užívat jadernou energii pro mírové účely, ale musí to být činěno zodpovědným způsobem. Není možné, aby některé země ignorovaly domluvené a respektované mezinárodní standardy, aby ohrožovaly stabilitu svých regionů a aby zvyšovaly riziko šíření nukleárních zbraní.“ V tomto nelze než s prezidentem souhlasit, na Írán je potřeba kvůli možnému zneužití nukleárního programu pro výrobu jaderných zbraní pořád tlačit.

 

Ovšem tato pasáž původně v jeho vystoupení nebyla. Byla do projevu dodána. Shoduje se na tom hned několik zdrojů blízkých Pražskému hradu. Proč?

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa|Reflex.czVysvětlení se dalo najít také na Valném shromáždění OSN. Češi se totiž rozhodli hrát (podle vzoru Evropské unie) s Teheránem dvojí hru. Budeme sice Írán kritizovat, ale pořád s ním chceme obchodovat. A tak se v ten samý den, kdy Klaus hovořil o „nemožnosti ignorace mezinárodních standardů“, sešel šéf diplomacie Karel Schwarzenberg se svým íránským kolegou Manouchehrem Mottakim. Ministerstvo zahraniční k tomu vydalo minizprávičku: „Jednání se týkalo zejména potenciálu vztahu mezi oběma zeměmi a reflexí současného mezinárodního vývoje. Ministr Mottaki vysvětlil některé aspekty dopadu sankcí, které na Írán uvalilo mezinárodní společenství.“

 

A abychom to měli komplet, minulý čtvrtek česká delegace opustila při dalším nenávistném projevu íránského prezidenta Mahmúda Ahmádínežáda hlavní sál OSN na protest proti jeho slovům.

 

Shrnuto: Na Írán je slušnost tlačit a kritizovat ho, za zády se s ním ale vyjednává a kalkuluje se s možným budoucím byznysem. Dělá to tak každý. Variantu toho jsme už kdysi zažili a dopadlo to přímo katastrofálně. V Iráku v dobách diktátora Saddáma Husajna.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte nás v anketě Křišťálová Lupa 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.