Vyšetřování skončila – zapomeňte? (Miroslav Kalousek)

Vyšetřování skončila – zapomeňte? (Miroslav Kalousek) Zdroj: ČTK

Druhá šifra mistra Kalouska. Jak zvolit toho, koho nechcete

Miroslav Kalousek to zřejmě dokáže znovu, letos už podruhé: přinejmenším v Praze přesvědčí dost lidí, aby volili Zdeňka Tůmu, aniž by dali hlas Top 09. Je to geniální trik a stále skvěle funguje.

 

Poprvé si malý podfuk s populárním kandidátem, u nějž lidé rádi zapomenou na stranu za ním, úspěšně vyzkoušel v květnu s Karlem Schwarzenbergem, kdy se šišlavým knížetem neoficiálně vyhrál sněmovní volby. Pamatujete? Přestože spousta lidí tehdy stále nesnášela Kalouska, starého lišáka a skutečného šéfa Top 09 se spoustou nezodpovězených otázek ohledně osobních i ministerských financí, hodili jeho straně hlas.

 

Tedy: nehodili hlas jeho straně, z jejího programu by se zhrozili; netušili, že jim chemik z Bechyně sebere i nejlevnější zubní plomby, podporu v nezaměstnanosti či porodné. Takové drobnosti je nezajímaly. Radši volili moudrého knížete, senátora za neexistující US-DEU a exministra zahraničí za hodné zelené, jenž celý podezřele lidovecký projekt přikryl svou tváří.

 

Několik takových lidí znám. Před volbami chodili se Schwarzenbergem na pivo do hospod, kde jim mezi šlofíkem a kouřením fajfky vyprávěl o velkém světě, takže pak koncem května nad volební urnou zapomněli, že volbou fiskálně i sociálně nelítostné Top 09 vlastně volí proti svým ekonomickým zájmům. Volili ryze emotivně, ne racionálně.

 

Abych dal příměr: chovali se podobně jako nezdravě opálení padesátníci s faldy na všech špatných místech, kteří se v neděli na nákupech nechají mladou blonďatou přítelkyní z lásky přesvědčit, že právě padesátka je ten nejlepší věk na těsné plesnivé džíny, blonďatý melír a štědrou peněženku. Není.

 

Nyní se situace opakuje, jen s exguvernérem ČNB Tůmou místo Schwarzenberga. Na ulici, v baru i v hospodě od Pražanů uslyšíte, že budou volit Tůmu. O Top 09 zase ani slovo. A podle všeho to Kalouskovi znovu vyjde: průzkumy volebních preferencí naznačují, že Top 09 v Praze rozmázne ODS jako otravnou mouchu.

 

Což vůbec neudělá radost šéfovi ODS a premiérovi Petru Nečasovi, jemuž se z vedení vlády už tak dělá ekzém. Chudák si sice na billboardech vyhrnul na to dílo rukávy košile, takže od krku dolů nápadně připomíná Baracka Obamu, jenže koho to zajímá? Jak máte někomu věřit, že jeho strana už nebude tolik krást, když vám to slibuje z ukradeného billboardu? I patologičtí kleptomani obvykle kradou ve vlastních šatech.

 

Pro Nečase to bude rána do týlu. ODS byla Praha a Praha byla ODS, taková bývala základní politická logika. Od ní ODS odvozovala svou sílu. Pokud padne, udělá si už tak agresivní a sebevědomý Kalousek z hysterického premiéra ODS rohožku. Ten pak bude ještě rád, když mu před dalšími volbami vezmou přihlášku do Top 09.