Třetí fáze vyhoření: Pocit, že »něco musí být uděláno «, mizí a nahrazuje ho opačný pocit – že nemusí nic. Pouhá přítomnost druhých jedince dráždí.

Třetí fáze vyhoření: Pocit, že »něco musí být uděláno «, mizí a nahrazuje ho opačný pocit – že nemusí nic. Pouhá přítomnost druhých jedince dráždí. Zdroj: Jiří černohorský

Radku Johnovi padá popularita a část véčkařů ho už nechce

V červnu nejpopulárnější politik země, teď v tom samém žebříčku propad až o 18 procent a sedmé místo. To jsou výsledky jedné z letošních politických komet země - předsedy Věcí veřejných Radka Johna. Stačilo pár týdnů a občané „na vlastní oči“ poznali, že ministr vnitra je pořád spíše názorově nekonzistentní televizní hvězdička než politik, který by dokázal zvládat situaci.

 

Herečka Zlata Adamovská, bývalá manželka ministra vnitra, v rozhovoru pro sobotní Magazín deníku Právo řekla: „Jak to, že se Radkovi povedlo uspět ve volbách? No proč asi! Protože je cílevědomý, pracovitý a velmi inteligentní. A to pořád někteří lidé nedokážou pochopit.“ Někteří lidé naopak pochopili, že výkony Johna z TV Nova nestačí na prosazení se ve významné státní funkci.

 

Jistě, Radek John je v politice nováček, ale největším problémem je, že stále není vůbec jasné, jaké jsou jeho skutečné názory, naprosto postrádá jakékoli ideologické zakotvení a „televizní žvanění“ se nehodí pro roli ministra. Někdy se zdá, že John pořád nepochopil, že už nevystupuje v pořadu „Na vlastní oči“ a není na nějakém večírku s herečkou Adamovskou, kde si může povídat, co chce.

 

Už před květnovými volbami mi dnešní ministr dopravy Vít Bárta, skutečný vládce Věcí veřejných,  řekl: „Známá a populární tvář Radka Johna nám velmi pomohla zviditelnit se, ale lidi si až příliš naši stranu ztotožnili právě s ním. A to dobře není.“

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa|Reflex.czPo volbách proto Bárta nasadil sebe a další členy a členky strany a příznivce na nejrůznější místa, aby „johnománii“ potlačil. Sám ministr dopravy se například stal největším skokanem v žebříčku popularity, vyletěl nahoru o 15 procent.  Ovšem nespokojenost s Johnem rychle roste uvnitř Věcí veřejných. „Kritika Johna u véčkařů vzrůstá, ale popravdě řečeno zatím nevíme, co s ním. Bojíme se, že jeho odchod by nás oslabil ještě více, než jeho neuvážené řeči a kroky,“ řeklo Reflexu několik významných členů Věcí veřejných. Možná VV zjistí „co s ním“ až poté, co se jejich podpora u voličů trvale sníží a budou následovat osud ODA, Unie svobody, zelených a dalších stran, které na pár let zazářily a pak odešly do zapomnění.