Senát

Senát Zdroj: Martin Přibyl

Senátoři mohou urážet "plebs" jako před listopadem

Lídr ČSSD Sobotka činí retroaktivní krok, senát schválil Zákon o třetím odboji a ve volbách bychom kromě politiků měli vyměnit také občany.

 

V novinách (přesněji řečeno především v Právu, zdá se, že MfD a LN demonstraci považují za odbytou, což je omyl) doznívají ohlasy odborářské akce: pozornost upoutala zejména reakce vlády a opozice. Tématu se týká naše dnešní glosa.

 

Senát schválil Zákon o třetím odboji, který nyní putuje do Sněmovny. Prošel jen těsně. Mezi těmi, kteří jej odmítli, byl i senátor Petr Pithart. Odvolal se přitom na výzvu evropských historiků, v níž se praví: „Ve svobodném státě žádná politická autorita nemá právo definovat formou zákona pravdu o minulosti“. To jsou zlatá slova, teď by to chtělo jimi prověřit i náš stávající právní řád. Začít by se mohlo od obludných zákonů typu T. G. Masaryk, resp. dr. E. Beneš se zasloužil o stát. A našly by se i další. Na druhé straně mi není jasné, zda by podobným způsobem nebylo možné zabít i zákony oceňující druhý odboj a zda se při odporu k zákonu nevychází z problematické a v podstatě nemravné fikce, že bolševismus byl humánnější než nacismus. Udělování státních vyznamenání se chtě nechtě opírá o určité hodnocení minulosti.

 

Jinak mne zaujal výrok pana Dienstbiera: „Považoval bych za urážku, aby kvalitu mého života posuzovaly úřady, a už vůbec ne nenávistné a demoralizované charaktery typu Pavla Žáčka a jemu podobných.“ Je zjevné, že panstvo ze Senátu má privilegium urážet obyčejný plebs v předlistopadovém stylu. (Upozorňuji na to, že pokud by se výrokem pana Dienstbiera zabýval soud, nebude jeho úkolem zjistit, zda je pan Žáček nenávistný a demoralizovaný charakter, nýbrž zda tvrdit o někom, že je nenávistný a demoralizovaný charakter, je sprosťárna nebo ne.

 

Podle agentury STEM by tratily „menší“ koaliční strany (hlavně TOP09), získali komunisté a vládní náskok by se zmenšil na 108 mandátů. Vzhledem k prognózám STEM před květnovými volbami bude vhodné počkat si na další výsledky. Jinak že vládní strany budou tratit, je pochopitelné, jejich úloha je nezáviděníhodná.

 

Lídr ČSSD Sobotka kritizuje fakticky dodatečné zdanění státního příspěvku na stavební spoření za letošní rok (plánuje ho vláda). Je to podle něho retroaktivní krok. Obávám se, že má pravdu a že pokud to někdo dá k Ústavnímu soudu, bude problém.

 

Před volbami se opět hlásí ke slovu iniciativa „Vyměňte politiky“. Upozorňuji, že je ji nutno kombinovat s iniciativou „vyměňte občany“. Pokud by se někomu nechtělo takhle blbnout, má další možnost: brát politiky jednoho po druhém a zvažovat, koho budu chtít vyměnit (resp. přispět ve volbách k jeho výměně) a koho potvrdit. To ovšem znamená zajímat se aspoň trochu o politiku na komunální úrovni. Vyměňovat a škrtat může každý ignorant.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/