David Rath

David Rath Zdroj: ČTK

„Pacient musí trpět!“ zní heslo pro dr. Ratha

Volební preference na září, vydařená odborářská demonstrace a jedno důležité zjištění: když někoho zmlátíte, tak vám vlastně vůbec nic nehrozí.

 

Po několika letech zuřivého třídního boje mezi zhruba vyrovnanými tábory koalice a opozice nastaly idylické poměry a zavádí se patriarchální systém vládnutí. Premiér a ministři cupitají jako cvičení pejsci na Hrad, kde jim pan prezident podle okolností udílí cukrlátka, výprask a hlavně instrukce. Naposled se tam s prezidentem sešli premiér a ministr zahraničí. Dohoda je jasná: „Nečas bude řešit unii, Klaus vztahy se světem“, zní pregnantní titulek v Právu. A ministr Schwarzenberg bude aportovat (to už tam není, to jsem si přidal). Po nezdařené Toplánkově vzpouře se Václavu Klausovi splnil životní sen: bude jakýsi neoliberální, prozápadní český Miklós Horthy (a kousek místa pro sympatie k velikému dubu na východě mu v srdíčku taky zbyde).

 

Vzhledem ke krásnému počasí se demonstrace odborářů vydařila, sešlo se na ní prý na 40 tisíc lidí. Rozzlobení policisté a hasiči zdemolovali vestibul ministerstva vnitra (na lynčování úředníků, co zůstali v práci, a občanů na ulici, co se nechtěli přidat, zatím nedošlo). Zdá se, že policejní a vojenští demonstranti nechali tentokrát ještě zbraně doma. Až si je příště vezmou, bude to po vyděračských dopravních stávkách další vystupňování odborářské bojovnosti. A zase pod pěkným heslem dr. Ratha: „pacient musí trpět!“ Při té příležitosti mne (jako ekonomického laika, ovšem) zaráží skutečnost, že v soukromém sektoru jsou platy nižší, než ve státním. Člověk by řekl, že v soukromém sektoru mzdy vznikají spontánně podle toho, co si může podnikatel dovolit, a nižší platy ve státní sféře jsou zase spojeny s jistotou, že státní zaměstnanci mají jakousi existenční jistotu, protože stát by neměl zkrachovat (tak tomu aspoň bylo za buržoazní republiky). Zde stávkuje stát proti svým občanům a organizuje to novodobé ROH, překabátěné do federace a provázané s největší opoziční stranou. (Pan Jelínek v Právu lituje, že se nepřipojili i „soudci v talárech“, aby to bylo úplné). Koalice to nebude mít lehké.

 

Jistěže náhodou vydalo dnes CVVM preference na září: ČSSD 20, ODS 15, TOP09 10, 5, VV 10. KSČM 8,5. Volební prognóza: ČSSD 27, ODS 23,5. TOP09 16,5, VV 14, KSČM 12,5. Na první pohled to vypadá, že ČSSD přibírá. Bylo by to logické. V ČTK to zcela správně srovnávají nikoli s výsledkem květnových voleb, ale s volebním průzkumem CVVM za měsíc květen: ČSSD 30,5, ODS 19, TOP09 14, VV 11,5, KSČM 13. Pro čtenáře z toho plyne objektivní zjištění: podle CVVM ČSSD proti květnu ztratila 3,5%, ODS získala 4,5, TOP09 získala 2,5, VV získaly 2,5, KSČM ztratila 0,5, tj. prakticky zůstala sedět na svém.

 

Jihomoravský hejtman Hašek protestuje proti tomu, aby vláda přenášela problémy veřejných financí na ty kategorie zaměstnanců, kteří žádnou krizi nezpůsobili. Je třeba zjistit, kdo krizi způsobil: nepochybně političtí odpůrci strany pana Haška: a teď kdo: vedení stran, všichni členové, nebo i jejich voliči, případně sympatizanti? Kdyby měli být postiženi vedoucí potentáti, nepomohlo by, ani kdyby byli prodáni do otroctví nebo usmrceni a jejich použitelné orgány pak rozprodány v dražbě za účelem transplantací. O členech platí totéž, jen v trochu mírnější podobě (strany členstvem neoplývají). Voliči a sympatizanti, to už by šlo, jen vzhledem k nepraktickým opatřením, jako jsou tajné volby, budou muset všichni občané na mučidla: kdo se přizná, přijde o všechen majetek, o státní občanství a bude transportován s 30 kg osobního majetku na osobu buď do Číny, nebo do Íránu za účelem prodeje na nucené práce. Tentokrát tedy za peníze, ne jen tak zadarmo. A pan Hašek bude jednička.

 

Sochař Michal Blažek, o jehož případě jsme tu psali, dostal u soudu zatím nepravomocně za to, že zmlátil svého uměleckého konkurenta v soutěži o Wilsonovu sochu a dva další lidi, z toho jednoho novináře, zatím nepravomocně jeden měsíc vězení s roční podmínkou. To je hezké povzbuzení pro jeho možné následovníky: vzhůru na nepřátele, prakticky nic se nám nestane.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/