Radek John, rvačka

Radek John, rvačka Zdroj: Reflex.cz

John selhává. Měl by vyhodit policisty, kteří napadli jeho úřad

Ministr vnitra Radek John říká, že demonstranti, mezi nimiž byli i policisté a hasiči, již při úterním protestu odborů vnikli na ministerstvo vnitra, mají zaplatit škodu, kterou tam napáchali. To je ale bojácný a pochybený postup. „Své“ policisty by měl za to okamžitě vyhodit. Proč?

 

To, že někteří zaměstnanci placení z veřejných peněz jsou nespokojeni se škrty a snižováním platů, je pochopitelné. Ostatně, komu by se to líbilo? Musíme ale připomenout, že privátní společnosti mzdy řešily už loni v době krize. Ovšem policisté a vojáci jsou v jiném postavení. Právě s jejich výsadním postavením (samozřejmě v rámci demokratických pravidel) stojí či padá každý stát. Je proto naprosto vyloučené, aby policisté demolovali svůj vlastní úřad. Neomlouvá je nic. Ani boj za udržení mezd.

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa | Reflex.czPokud policie či armáda propadnou anarchii, je ohrožena samotná podstata naší demokracie. Policisté mají být za dobrou práci (bohužel taková vždy není a to každý ví) zaplaceni lépe, než je průměr. Sahat jim na platy je tedy nesmyslné. Ale pokud sami porušují veřejný pořádek, měli by okamžitě odejít. Radek John k tomu nenašel odvahu, přestože pořád tvrdí „padni komu padni“. Když není schopen usměrnit ani své lidi, měl by sám odejít.