Klaus

Klaus Zdroj: Štěpán Mareš

Klaus - nechci mešity. Muslimové - je to příznak holocaustu

Ostrý spor, který by všude na světě vyvolal obrovskou pozornost, ale česká média mlčí. Proč? A o co jde? Prezident Václav Klaus minulé úterý při návštěvě městečka Nová Říše na Vysočině řekl, že nepodporuje budování nových mešit v Česku. Odpověď islamistů byla tvrdá – podobná slova jsou prý příznak možného muslimského holocaustu.

 

Tím, že o podobném problému většinou média mlčí, se ale ocitáme v nebezpečném a začarovaném kruhu takzvané politické korektnosti, která omezuje normální diskusi. Je snad vyslovení názoru na otázku výstavby dalších mešit a islámských center zločinné či skandální? Není. Vždyť je to věc, o které se hovoří všude v Evropě a v souvislosti s plánovanou výstavbou mešity vedle newyorského Ground Zero také ve Spojených státech.

 

Co tedy vlastně Václav Klaus řekl a jaké byly reakce? „Budování mešit nemá na území České republiky tradici, a proto jejich výstavbu nepodporuji,“ řekl prezident a za strašný omyl pak označil budování multikulturní společnosti. Ovšem zástupci Libertas Independent Agency, nejpočetnějšího muslimského sdružení v Česku, odpověděli, jako kdyby jim někdo vyhlásil válku. „Jsme velice znepokojeni z projevu našeho prezidenta. Jeho slova v nás vyvolávají obavu z podpory islamofobie z nejvyšších míst politické reprezentace. Jako občané věrní Ústavě České republiky máme obavu, aby veřejná podpora prezidenta snahám zabránit výstavbě kulturních center českých muslimů nevedla k jejich pozdější diskriminaci i v dalších oblastech života,“ řekl místopředseda organizace Ondřej Adamík. Ještě ostřejší byl první místopředseda Lukáš Lhoťan. „Obáváme se, že projev Václava Klause potvrzuje naše obavy z celospolečensky vzrůstající tolerance nenávistných protimuslimských projevů. Zároveň mohou být příznakem úpadku demokratických hodnot a svobod, které mohou obdobně jako vzestup antisemitismu na konci 19. století vést k muslimskému holocaustu.“

 

Takže Klaus podporuje holocaust? To je absolutní nesmysl. Naopak nesmyslná není debata, proč samotní muslimové dopustí, že se některá jejich islámská centra mění (příklady známe z Německa, Velké Británie, Francie, Nizozemska či Spojených států) v místa, které šíří nenávist a volají po válce proti Západu. Jaká je jistota, že v budoucnosti se podobné excesy neobjeví i u nás? Žádná. Proto je určitá opatrnost k výstavbě nových center islámu v zemi namístě. Na druhou stranu je potřeba podporovat umírněné muslimy.

 

Bohužel i další příklad z poslední doby svědčí o tom, že česká společnost problému nerozumí a nedokáže ho kriticky vnímat. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodla, aby veřejnoprávní Český rozhlas 6 sjednal nápravu, protože odvysílal islamofobní výrok. A teď čtěte dobře, o co se jedná. Politolog a komentátor Rudolf Kučera totiž v tomto rádiu v jedné diskusi řekl, že „se v arabských islámských zemích nepraktikuje vůči křesťanům žádná tolerance, že se v těchto zemích nesmí stavět křesťanské kostely“. Prohlásil tedy to, co je dávno známé, co je pravda a nedá se tomu nic vyčítat. Jenže nám už známá muslimská Libertas Independent Agency protestovala a rada jí dala za pravdu.

 

Proboha proč? Vypadá to na „myšlenkový holocaust“.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte Reflex.cz ve finálním hlasování ankety Křišťálová Lupa 2010 v kategorii "Média - všeobecná". Děkujeme.